недеља, 15. децембар 2019.

Весић: Од данас две нове линије БГ воза – од центра града до Лазаревца за 63 минуте

Заменик градоначелника Горан Весић и његови сарадници имали су прилику да се возе Бг возом, чије су две нове линије које грађанима Лазаревца и Барајева омогућавају директну везу са центром Београда пуштене данас у саобраћај. Догађају су присуствовали главни градски урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа Зоран Адамовић, Елена Билић и Милош Дангубић, као и градски секретари за саобраћај и за јавни превоз Душан Рафаиловић и Јовица Васиљевић.

Према речима Горана Весића, од центра града до Лазаравца од сада се БГ возом стиже за 63 минуте. У питању су линије Лазаревц–Овча–Лазаревац и Лазаревац–Ресник–Лазаревац.

– Обезбедили смо брзу и квалитетну везу грађанима Барајева и Лазаревца са центром Београда. Путовање од центра Лазаревца до Вуковог споменика трајаће тачно 63 минуте, а од центра Лазаревца до БАС-ове станице 80 минута, под условом да није саобраћајни шпиц. Обезбедили смо шест полазака дневно радним данима, викендом четири поласка, а уведене су и две нове линије, Лазаревц–Овча–Лазаревац и Лазаревац–Ресник–Лазаревац – рекао је Весић.

Он је додао је да ће БГ воз радним данима полазити из Лазаревца у 6.08, 7.49, 11.08, 14.00, 16.50 и 18.40 часова, а ка Лазаревцу у 4.47, 6.30, 7.50, 12.30, 14.50 и 17.40 часова.

 – Обухваћена су оба шпица, што омогућава да грађани Лазаревца и Барајева живе у уређеном граду и да имају обезбеђен превоз до центра града. Ово значи да Београд постаје права престоница и да то не може да буде док се не обезбеди квалитетна саобраћајна веза за све грађане Београда, без обзира на то у ком делу града живе – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је навео да је уведена и кружна аутобуска линија од железничке до аутобуске станице у Лазаревцу, дужине око 2,5 километара, што омогућава грађанима да лакше дођу до БГ воза. Сада, како је навео, има више од 170 километара трасе БГ воза, а пре 2013. године је било око 20 километара. 

– Главна линија БГ воза која иде од Батајнице до Београд центра и Овче, нажалост, због ремонта пруге тренутно саобраћа на сваких 60 минута. Када се заврши ремонт 2021. године, линиј ће бити враћена на стари режим, односно на 10 минута у вршном часу, а 20 ван њега. Осим тога, отворили смо линију Београд центар – Ресник, од 1. септембра спојили смо Младеновац и Сопот са Београдом, тако да је од данас већи део приградских општина повезан БГ возом – истакао је Весић.

Он је додао да су планови за ширење линија БГ воза веома амбициозни, јер је то лака градска железница која ће радити независно од метроа, али ће једног дана заједно чинити јединствен систем. Следећа линија биће Макиш–Раковица–Карабурма, дужине 14 километара, која подразумева и градњу пруге, а онда следи изградња линије од Новог Београда према Сурчину, која ће бити продужена до Обреновца.

 – Када то будемо завршили, изузев Гроцке, све приградске општине биће повезане линијама лаке градске железнице са центром града. Ова пруга није направљена јуче, она постоји деценијама, и неко је и раније могао да БГ воз споји са приградским општинама. Зато сам посебно поносан, јер на овај начин показујемо колико су нам важни сви грађани Београда. Такође нам је важан и комфор грађана – истакао је Весић.

Он је позвао грађане да користе БГ воз јер је брз, јефтин и квалитетан превоз, и захвалио свима који су yчествовали у реализацији овог пројекта. Како је рекао, када се заједно ради, онда може да се уради нешто корисно за грађане. 

Главни урбаниста Београда Марко Стојчић изразио је задовољство због пуштања у рад нових линија БГ воза јер је, како је истакао, за развој приградских општина изузетно важна добра саобраћајна веза са центром града.

– Отварамо линију до Лазаревца, што значи да грађани Лазаревца у реалном року могу да стигну до центра Београда. Ускоро ће бити отворен и ауто-пут од Сурчина до Обреновца, што је још један показатељ да исто третирамо све грађане Београда – рекао је и додао да је у плану и изградња око 15 тргова и јавних простора у приградским општинама, који ће бити изграђени по истим критеријумима као што се то ради у центру Београда. 

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић захвалио је заменику градоначелника на увођењу нове линије БГ воза, јер је то било потребно грађанима ове општине.

 – На захтев грађана, предсеник општине Барајево и ја смо покренули иницијативу да се уведе ова линија. Грађани Лазаревца су на овај начин једнако третирани као и грађани централних градских општина – додао је он.

Председник општине Барајево Слободан Адамовић поновио је да ово много значи грађанима Барајева и Лазаревца. 

– Надам се да ћемо коначно реализовати идеју да Барајево и Лазаревац више не буду крај Београда, већ његов почетак, а ово је свакако пут ка томе – рекао је Адамовић.