петак, 17. јануар 2020.

Весић: У наредне три године 17 нових вртића у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, гостујући јутрос на Студију Б, изјавио је да је Град Београд утврдио локације на којима ће се у наредне три године градити 17 нових вртића. За четири од ових седамнаест вртића већ су спроведени тендери и изградња почиње брзо, док ће осталих 13 бити грађено наредних година, објаснио је Весић.

– За изградњу вртића, у буџету Града Београда одобрена су средства у износу од 410 милиона динара за 2020. годину и 519 милиона динара за 2021. годину. Током прошле године закључили смо уговоре за пројектовање и изградњу вртића у општинама Нови Београд, Земун, Чукарица и Обреновац, и то у улицама Марка Челебоновића, Новоградској, Милоја Закића и Белопољској. Извођачи завршавају пројектовање и очекујемо да током пролећа, најкасније до 1. маја, почне изградња ова четири вртића – рекао је Горан Весић.

Према његовим речима, неке од локација на којима ће се градити вртићи су у Борској улици, у насељу Миљаковац (општина Раковица), у насељу Браће Јерковић, Кумодрашкој улици и Улици Боривоја Станковића у насељу Медаковић (општина Вождовац), у Улици Томаса Едисона у Сремчици, у блоковима 30, 8А, 7А и 62 (општина Нови Београд), у Улици Павла Вујисића у Алтини (општина Земун), и Ужичкој улици у насељу Борча 2 (општина Палилула).

– Београд је једина локална самоуправа у Србији са више од 70 одсто деце у вртићима, а треба додати да Град субвенционише боравак деце и у приватним вртићима. Цена борвка деце у вртићима не мења се већ трећу годину заредом. Са нових 17 вртића ситуација ће бити знатно боља. Све ово постигли смо у периоду када смо родитељима морали да вратимо око три милијарде динара јер им је претходна градска власт наплаћивала дупло скупље вртиће него што је то било дозвољено законом. За те три милијарде динара могли смо да саградимо још 15 вртића – закључио је Весић.