среда, 12. фебруар 2020.

Весић: Услуга катастра на услузи грађанима у општини Раковица

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас новоотворену Службу непокретности Републичког геодетског завода у општини Раковица и том приликом се уверио да је грађанима ове општине сада ова услуга бржа и ефикаснија.

Догађају су присуствовали дражавни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, члан Градског већа Филип Марјановић и председник општине Раковица Владан Коцић.

Весић је том приликом истакао да је ово пример децентрализације, како је и обећано након доношења Закона о главном граду и новог статута на основу тог закона.

– Суштина тих измена јесте да се услуге које грађани треба да добију од државе приближе месту где они живе, односно да могу у близини места пребивалишта да обаве управне послове – рекао је Весић.

Он је подсетио на одлуку Града од 1. јануара да се градским општинама у надлежност дају послови легализације објеката до 400 квадратних метара, односно приградским општинама до 1.500 квадрата.

– Највећа потреба када је реч о легализацији јесте управо за катастром, тако да ће ова служба омогућити Општини Раковица да брже обавља послове легализације. Читав процес биће убрзан јер је обезбеђена директна комуникација са грађанима, поготово када је потребно допунити документацију и слично. Тако се излази у сусрет људима којима се помаже да остваре своја законска права – навео је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао да објекат у општини Раковица има 440 квадрата.

– Следећи корак јесте да општине у већим природним целинама направе мале општинске услужне центре, где ће се налазити све општинске, градске и неке републичке службе. Онда је то права децентрализација. Њена суштина је да грађани што мање путују, а да успеју да што брже заврше посао. Тако је, рецимо, сада у Калуђерици, где суграђани могу да обаве већину потреба према општини, граду и републици. Није исто имати услужне центре у разруђеним оптшинама, али свуда постоји потреба за њима. То значи радити за грађане и то је права децентрализација – казао је Весић.

Он је захвалио катастру и директору Драшковићу, истакавши да је, између осталог, и због рада ове институције Београд богат инвестицијама, као и Општини Раковица која је, како је навео, увек међу првим општинама које примењује новине у разним областима.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић је нагласио да је суштина реформе у овој области да све оно што је било у папирном облику и тешко приступачно грађанима данас прелази у базе података које ће бити присутпачније грађанима и привреди.

 – Власништво над непокретностима је уставна категорија коју би требало да решава држава, али се она практично решава на локалу. Драго ми је што је Општина Раковица то препознала и због тога одлучила да се део катастра из Улице 27. марта пребаци овде – рекао је Драшковић и додао да очекује да грађанима Раковице ова услуга буде ефикаснија.