четвртак, 13. фебруар 2020.

Потписан уговор за петљу „Батајница”

Потписивањем уговора за петљу „Батајница” стекли су се услови за почетак радова на изградњи саобраћајнице у оквиру комплекса ове петље. Како је наведено у саопштењу из Општине Земун, на овај начин повезаће се део Батајничког булевара од рампи Р2 и Р4 до раскрснице везног пута са Kраља Михаила Зетског и локалним путем 3, затим саобраћајнице првог реда од раскрснице са Батајничким булеваром до раскрснице са приступом за интермодални терминал, укључујући и завршетак започетог моста преко пруге и паралелног моста „близанца”, те локални пут 1 и локални пут 3. 

– Ово је велики дан за општину Земун, поготово за  грађане Батајнице. После много месеци, почетак реализације капиталног пројекта у Батајници. Све оно што је неко испустио, у смислу занемаривања инфраструктурног положаја Земуна и стављања га у други план, укључујући ту и петљу у насељу Батајница, реализујемо данас великим трудом. Изградњом ове петље добијају и многобројни инвеститори који се налазе у непосредној индустријској зони дуж старог и новог Новосадског ауто-пута. Са оваквим пројектима ћемо наставити, јер циљ нам је да створимо здраве услове и да привучемо стране инвеститоре, а домаће да поспешимо у свему ономе што раде како би се смањила незапосленост. Заједно са Владом Републике Србије и Градом Београдом, ствараћемо и убудуће једнаке услове за све наше грађане – рекао је председник општине Земун Дејан Матић. 

Осим радова на комплетирању раније започетих и извршених радова, јавила се потреба за изградњом и других саобраћајница које ће омогућити повезивање будућег интермодалног терминала Батајница са мрежом локалних градских и државних путева. Пројектно-техничка документација којом су дефинисани радови на комплетирању петље Батајница рађена је током 2018. и 2019. године. Укупна инвестициона вредност радова на изградњи саобраћајница, укључујући мост преко пруге, инфраструктурне инсталације и друге пратеће сегменте, попут постављања пратеће опреме, саобраћајне сигнализације и пејзажног уређења, износи 9,6 милиона евра.

Инвеститор радова су Коридори Србије, пројектант ЈВ „Панпро Тим” – „Виа Инжењеринг” – „Геовизија”, а средства су обезбеђења из кредита Европске банке за обнову и развој. Kоридори Србије ће настојати да уговорени радови буду извршени у току календарске 2020. године. Потписивању уговора присуствовали су многобројни грађани и руководство Општине Земун, истакнуто је у саопштењу.