субота, 22. фебруар 2020.

Весић: Наша је обавеза да будемо уз Кину и кинески народ

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је вечерас на Калемегдану концерту подршке Народној Републици Кини и кинеском народу у борби против епидемије коронавируса.  

Догађају су присуствовали потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, национални координатор механизама сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо, као и многобројни Београђани. 

Весић је истакао да се пријатељ показује када је тешко, подсетивши на то да су кинески народ и држава били уз Србију и Београд када је нама било тешко. 

– У НАТО агресији, једина страна амбасада која била бомбардована, била је кинеска и једини страни државаљани који су тада гинули били су Кинези. Када нам је отимано Косово и Метохија, Кина је чврсто била и остала уз нас. Зато је наша обавеза да будемо уз Кину и када Кини није лако – указао је Весић. 

Он је подсетио на то да у Београду живи много Кинеза. 

– Они су Београђани и део су наше свакодневице. Такође, постају део нашег друштва и културе. Захвални смо им на доприносу који нам дају, не само у привреди. Основна порука је да Београд мисли на Вухан и Кину. Бићемо уз вас да пребродите ове тешкоће, да Кина настави да напредује – навео је Весић и подсетио на то да ако је Кини добро, биће добро и Србији.

Министар Стефановић је нагласио да концерт показује да српски народ у тешким тренуцима осећа солидарност.

– Наш народ припада породици народа који не мисле само о себи и који нису само ту када је лепо и када је добро, већ да треба стати уз своје пријатеље када им је тешко, поготову у данима када се они суочавају с великим изазовима. Борба против коронавируса није само борба Кине. Кина се бори са заразом у име читавог човечанства и надам се да ће је ускоро победити – казао је Стефановић.

Он је додао да данас дели тугу и забринутост за храбре медицинске раднике у Кини, али и срећу због вести да се Кина опоравља и да успева да се избори са опаком болешћу.

– Кинески народ и кинеска држава су увек били уз нас. Никада нису пропустили да нам пруже руку пријатељства и ми то никада не смемо да заборавимо. Кина брине о својим пријатељима и помаже да наша земља ојача и постане квалитетније место за живот – указао је Стефановић.

Национални кординатор механизама сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић истакао је да је српски народ послао снажну поруку подршке пријатељском кинеском народу.

– Наше пријатељство напредује. Посебан допринос том пријатељству дали су својим односом председници Кине и Србије и ми сви заједно имамо огромну обавезу да то наше пријатељство унапредимо – навео је Антић.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је Влади Републике Србије и Граду Београду на организацији концерта подршке кинеској држави и додала да је Кина издвојила више од 10 милијарди евра за борбу и превенцију даљег ширења коронавируса. Такође, она је истакла да су већ предузете мере превенције и контроле постигле резултате јер је број новоинфицираних у паду, а број излечених у порасту. 

– У Кини сви учествују у борби против епидемије, почев од председника државе, па до сваког грађанина. Не само због свог здравља већ и због здравља људи у целом свету – указала је амбасадорка и захвалила српском народу на чврстој подршци и поручила да живи челично пријатељство између Кине и Србије. 

На концерту у организацији Владе Србије и Градске управе Града Београда наступио је српски мултиинструменталиста Слободан Тркуља са својим бендом „Балканополис”, ансамбл „Конфучије института” и анасмбл „Коло”.