петак, 28. фебруар 2020.

Почиње друга фаза радова на Савском тргу

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је за Студио Б да сутра почиње друга фаза радова на Савском тргу, који ће потпуно бити затворен за саобраћај, што подразумева озбиљне измене у режиму динамичког саобраћаја, али и јавног градског и путничког превоза.

– Секретаријат за саобраћај и Секретаријат за јавни превоз обезбедили су привремени режим саобраћаја, с тим што ће све трамвајске линије које саобраћају преко Савског трга бити замењене аутобусима. Аутобуси ће се окретати на привременој окретници у Савској улици испред зграде Поште, у непосредној близини Савског трга – истакао је Рафаиловић.

Како је навео, уместо трамвајске линије 3 саобраћаће аутобуси 3А, а трамваји 7 и 9 такође ће бити замењени аутобусима 7Аа и 9А. Аутобуси 91, 92, 551 и 553 окретаће се испред зграде Поште у Савској улици, док ће последња станица аутобусима са линија 511 и 601 бити на почетку Балканске улице. То је, како је појаснио Рафаиловић, привремени, пролазни терминус, где се возила неће задржавати како се не би стварала гужва у саобраћају.

Секретар је навео и то да је препорука грађанима да избегавају зону радова, те да постоје алтернативни правци како би могли да стигну до жељеног одредишта. Личка улица ће, додао је, бити затворена за саобраћај, осим за станаре те улице и јавни градски путнички превоз.

– За смер из правца Новог Београда, Старог савског моста ка Славији, препоручујемо да грађани користе алтернативе као што су Мост „Газела” и Бранков мост. Уколико неко мора да прође овим делом града, моћи ће са Старог савског моста да скрене десно у Булевар Вудроа Вилсона до Савске улице и даље Улицом Милоша Поцерца ка Сарајевској. Из правца „Газеле” ка Калемегдану, грађани као алтернативу могу да користе Булевар Вудроа Вилсона и даље Карађорђеву улицу. За смер од Карађорђеве ка Сајму, најбоље је користити Карађорђеву улицу и Булевар Вудроа Вилсона. Уколико долазе са Славије и иду ка Сајму, у Ресавској улици биће дозвољено скретање лево, а потом Бирчаниновом улицом или неком алтернативом до Немањине улице. Из правца Славије ка Старом савском мосту иде се улицама: Немањином, Сарајевском и Гаврила Принципа до Улице краљевића Марка, ка Карађорђевој и даље ка Старом савском мосту – појаснио је Рафаиловић.

Уколико неко има потребу да дође до бивше Аутобуске станице, препорука је да се користи Булевар Вудроа Вилсона, казао је Рафаиловић, и навео да је Немањина улица, од Сарајевске до Савског трга затворена за саобраћај, осим за кориснике Болнице „Свети Сава”, за извођаче радова и станаре тог дела улице.

Све додатне информације (мапе траса линија градског превоза и измена режима саобраћаја) можете погледати на сајту Града Београда (www.beograd.rs), Секретаријата за јавни превоз (www.bgprevoz.rs) и Секретаријата за саобраћај (www.bgsaobracaj.rs).