субота, 28. март 2020.

Весић: У Београду више од две хиљаде волонтера

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да је посао Града Београда да спроводи мере Владе Србије, па се то односи и на евентуално затварање градова. Четвртина београдског становништва, старијих од 65 година, већ не може да излази из својих станова 24 сата, а ако стручњаци епидемиолози предложе такву нову меру, а председник Александар Вучић и Влада Србије је донесу, Град Београд ће је спровести. 

– Све нове мере зависе само од нас самих. Уколико се мере Владе РС и препоруке епидемиолога поштују, као и сва прописана правила, неће бити потребно да се уведу драстичније мере. Наш посао је да сачувамо животе људи. Управо због тога, више од две хиљаде волонтера ангажовано је у кол-центрима у свим београдским општинама на помоћи старијима и то траје дуже од десет дана. Мером да старији од 65 година не излазе из својих домова директно смо спасили животе хиљаде људи – нагласио је Весић за ТВ Пинк. 

Заменик градоначелника прецизирао је да је градским центрима за социјални рад већ испоручено око 35 хиљада пакета помоћи, од 173 хиљаде колико је намењено старијим суграђанима који имају пензије испод тридесет хиљада динара. 

– Јуче до 17 сати већ је подељено скоро шест хиљада пакета помоћи, које су раније бројни волнтери спаковали у Штарк арени. Од јутрос се тај посао наставља и у наредних десетак дана сви ће добити помоћ – навео је Весић.

Он је додао да се пензионери позивају телефоном из општинских центара за социјални рад, затим се најављују именом и презименом волонтери који ће доћи у неко време, пакет се оставља испред врата, волонтери су удаљени неколико метара и када виде да је пакет узет, удаљавају се. Весић је подсетио и да се пакети дезинфикују на изласку из Штарк арене. 

– На паковању помоћи за најстарије суграђане ангажовано је по четири стотине људи у две смене. Укупно ће имати око 10.800 излазака камиона, а сто шлепера робе је донето у Арену – прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника осврнуо се и на иницијативу за награду „Херој Београда”, стављајући акценат да су данашњи хероји за њега 160 спремачица из београдских вртића, као и 240 медицинских сестара. 

– С обзиром да вртићи не раде, спремачице су ангажоване у београдским клиничко-болничким центрима где воде рачуна о хигијени. Део медицинских сестара већ је у МУП-у и брину о полицајцима, а остале ће такође бити распоређене у здравственим центрима. Те жене су прави хероји Београда – рекао је Весић.     

Заменик градоначелника најавио је да је у град пристигла нова донација из Кине – педесет хиљада заштитних маски, те да су наши пријатељи донирали 150 хиљада маски Београду, захваљујући чему су све градске службе опскрбљене овом врстом заштите. Сутра пристиже још дведесет хиљада, најавио је Весић, а наредне недеље још сто хиљада маски. Весић је прецизирао да није реч о државној помоћи, већ о помоћи кинеских компанија, односно кинеског народа, на чему им је Град веома захвалан.