понедељак, 6. април 2020.

Весић: Сећамо се светлог примера херојства пилота бранилаца Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са министром одбране Александром Вулином, положио је данас венац на Споменик пилотима браниоцима Београда и подсетио на велике жртве шестоаприлског бомбардовања. Он је рекао да је на данашњи дан, пре 79 година, Београд зверски бомбардовала авијација Адолфа Хитлера.

– На суђењима нацистичким генералима после рата доказано је да није било никаквог војног оправдања за напад на Београд, те да су то били каприц и освета Хитлера и његова жеља да сломи наш отпор и уништи један народ. Бомбардовани су углавном цивилни циљеви, јер војних није ни било. Уништена је, између осталог, Народна библиотека, погођено је неколико склоништа где су погинули углавном жене и деца, као што су склоништа код Вазнесењске цркве, у Карађорђевом парку, код Цркве Александра Невског. Званично, Београд је имао 2.271 жртву, али према проценама Градске управе, погинуло је скоро четири хиљаде људи јер су многи остали затрпани под рушевинама. Зато се данашњег дана сећамо као најтужнијег у историји нашег града – истакао је Весић.

Заменик градоначелника подсетио је и на одговор наше војске, на шта смо врло поносни.

– То су били пилоти којима данас одајемо почаст. Храбро су се борили за наш град. Више од шестсто немачких бомбардера напало је Београд, а наши пилоти који су бранили град оборили их су на десетине. Показали су како се треба борити за своју земљу. У одбрани своје земље погинуло је 145 пилота Краљевске авијације и више од пет стотина другог особља. Краљевска авијација је једина пружила отпор. Зато се данас, као што се сећамо свих страдалих у бомбардовању, сећамо и храбрих пилота који су ушли у борбу знајући да не могу да је добију, али истовремено знајући да је то била њихова дужност. Сећамо се тог светлог примера – рекао је Весић.

Александар Вулин оценио је да су 6. априла Срби били једини антифашистички народ у Европи, те да смо само ми имали храбрости да кажемо како нећемо да будемо део фашистичког новог поретка.

– Зато смо платили страшну цену, али зато је данас наша захвалност свим борцима огромна. Слободно можемо да кажемо да припадамо бољој страни света, како онда тако и данас. Срби су побеђивали у ратовима, морају побеђивати и у миру – поручио је Вулин.