понедељак, 6. април 2020.

Никодијевић: Нове препоруке и одлуке Градског штаба за ванредне ситуације

Председник Скупштине града Никола Никодијевић истакао је да је Градски штаб јутрос одржао седницу на којој је истакао да је важно да се грађани благовремено информишу о томе да се танкови са дезинфекционим средством натријум-хипохлорита налазе на свих 17 општина.

Он је нагласио да свако ко жели да дезинфикује стан, кућу, улаз или зграду, поред дезинфекције коју обавља ЈП „Градско стамбено”, може доћи по раствор.

– Уз течност се налази и упуство за употребу, али важно је нагласити да је средство потпуно безопасно. Желимо грађане да упознамо да имају ову могућност, с обзиром на то да су танкови били постављени у четвртак и петак, али велики број грађана, нажалост, није узео дезинфекционо средство. Верујем да што више људи буде знало, више ће користити могућност да сами третирају своје просторе. Град наставља да ради уобичајене послове – „Градска чистоћа” пере улице, третирамо међублоковске површине, а све то ће се спроводити све док буде трајала епидемија вируса корона – рекао је Никодијевић.

Ове активности Града и градских предузећа обављаће се и даље у континуитету, све док траје опасност од заразе вирусом корона.

Осврћући се на послове одржавања, прања и дезинфекције зграда које врши ЈП „Градско стамбено”, додао је да ће оно од сада обављати и дезинфекцију улаза, и то у оним зградама где Град има потписан уговор са Скупштином станара, те да су ове скупштине и раније биле у обавези да уколико немају потписан уговор са Градом, исти потпишу са неким од приватних предузећа.

– Друга ствар која ће данас бити донета на Градском већу јесте да Град Београд неће наплаћивати закуп пословних простора од својих закупаца док траје ванредно стање. Верујем да су наши закупци веома погођени овом кризом и ванредним стањем, с обзиром на то да се ради о закупцима угоститељских објеката, делатности старих заната или услужних делатности, а који отежано раде у овим околностима. Након што се заврши ванредно стање, закупци ће имати могућност да закуп из периода ванредног стања плате до 31. децембра ове године, уз попуст од 50 одсто, или да целокупни износ закупа из периода ванредног стања плате током 2021. године, на 12 месечних рата. Одредићемо заједничку процену са закупцима, зависно од тога колико ова ситуација буде трајала – казао је Никодијевић и додао да је циљ да им се у овим тешким моментима олакша пословање.

Нагласио је да коридорски превоз на територији града Београда добро функционише.

– Успели смо да повежемо кључне делове града са центром и клиничко-болничким центрима, како би се медицински радиници на време довезли и одвезли са посла. Било је потребно да се уведу још две линије. Прва неопходна линија јесте спајање Месне заједнице Петровчић у Сурчину са Сурчином и центром града, а друга за насеље Калуђерица. Ако се у наредним данима јави интересовање грађана, спремни смо да уведемо и нове коридорске линије. Циљ нам је, пре свега, да здравственим радницима и запосленима који имају радни налог и плаћену персонализовану „бус плус” картицу обезбедимо превоз – закључио је Никодијевић.