понедељак, 6. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Са болом се сећамо шестоаприлског бомбардовања, свих жртава и хероја

На данашњи дан, пре тачно 79 година, почело је једно од највећих разарања нашег града. Иако смо поново пред великим искушењем, са болом се сећамо шестоаприлског бомбардовања, свих жртава, као и свих хероја који су се борили за наш град, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је додао да је у нападима 6. априла 1941. године, као и онима који су уследили, животе изгубило хиљаде људи, због чега се тог датума сећамо као једног од најтужнијих дана у нашој историји.

– Ово разарање знатно је променило и живот и изглед нашег града. Разорено је више стотина зграда, оштећено је знатно више, а само неки од објеката који су уништени су Мост краља Александра и Народна библиотека на Косанчићевом венцу, која је сравњена са земљом, као и њен целокупни фонд од 350.000 књига – навео је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је после овог разарања, као и након сваког од многобројних напада, Београд успео да се издигне.

– Данас се Београд поново налази пред искушењем. Данашњи непријатељ је невидљив, али врло опасан. Уверен сам да ћемо и овог пута, као и много пута кроз историју, победити, и као народ показати своју снагу, јединство и солидарност – казао је Радојичић.

Без објаве рата, 6. априла 1941. године започела је операција којом је Београд уништен, а напади су настављени 7, 11. и 12. априла. Бомбардовањем Београда почео је Други светски рат у Краљевини Југославији, а у нападу је погинуло између 2.500 и 4.000 грађана.