петак, 29. мај 2020.

Градоначелник Радојичић: Одговорном пројекцијом буџета приходи смањени на 109 милијарди динара

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, на данашњој седници Скупштине града, која се због епидемиолошких мера одржава у Сава центру, одао је пошту породицама 241 преминуле особе и потом пред одборницима говорио о прописима и актима које је Градско веће донело за време ванредног стања.

Он је навео да без обзира на успешност и позитивне резултате у борби против вируса корона, никада не смемо да заборавимо жртве и њихове породице, јер су животи ненадокнадиви.

Седница је почела минутом ћутања за све преминуле од COVIDA-19, након чега су се пред одборницима нашли сви прописи и други акти које је Градско веће донело за време ванредног стања. Градоначелник се тим поводом осврнуо на један од тих аката, ребаланс буџета, подвлачећи да је с обзиром на глобалну економску кризу то имало реперкусије и на Град Београд.

– Као одговорно руководство позвали смо консултанте који су на основу података из претходног периода направили анализу и пројекцију за наредни период. Имали смо три различита сценарија – песимистичан, оптимистичан и базичан. На основу овог потоњег сценарија, пројекција је да можемо очекивати да око 15 одсто прихода буде умањено у овој години. У периоду од 1. априла до 17. маја, приходи су смањени за 31,3 одсто. С обзиром на то да је привредна активност у читавом свету стала, то се десило и у Београду – истакао је Радојичић.

Прецизније, додао је градоначелник, ребалансом је предвиђено да ће пројектовани изворни приходи бити мањи за 15,9 процената, тако да ће на тој позицији укупна средства износити 41 милијарду динара.

– Водило се рачуна да сва смањења на расходној страни не утичу на редовно функционисање свих градских служби. Направљена је одмах пројекција на расходној страни, а највише рачуна водило се да има новца за социјална давања, за децу и плате. С друге стране, неопходно је да град функционише и у комуналном сегменту и ту нема проблема, јер редовно се измирују доспеле обавезе – рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да „сада на приходној страни имамо 109 милијарди динара, односно 19,5 милијарди мање”.

Понашамо се одговорно јер смо одговорна власт Београда и дубоко верујем да ће ситуација већ почетком августа бити знатно јаснија. Верујем да ћемо тада моћи да направимо нови ребаланс, да се вратимо на старе стазе и да Београд развијамо у правцу модерног града, као што смо и почели – рекао је градоначелник изражавајући наду да пандемија и криза коју је узроковала неће оставити последице по развој града.