петак, 29. мај 2020.

Градоначелник Радојичић поднео извештај о активностима за време ванредног стања

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поднео је данас извештај Скупштини Града Београда о активностима Града за време ванредног стања, од 16. марта до 7. маја, које је уведено као мера борбе против епидемије вируса корона. Он је напоменуо да је ова тачка дневног реда седнице веома важна и закључио да су све градске службе биле добро организоване, за шта им је одао признање.

– Уколико поредимо наше бројке са другим већим градовима у региону и свету, спадамо у групу земаља која је добро и на време одреаговала. Нажалост, постоји претња да се слична ситуација понови и у наредном периоду, због чега и даље морамо бити опрезни. У Србији је 6. марта регистрован први пацијент, а већ 15. марта ступило је на снагу ванредно стање. Град Београд је реаговао и пре ванредног стања, препознајући овај проблем. Кризни штаб је стално заседао заједно са стручно-оперативним тимом, уз чију сагласнст су и доношене све одлуке. Званично су одржане 33 седнице, донета је 31 уредба и по 13 препорука и закључака, укупно 180 мера. На дневној бази скупљани су подаци, вршене анализе и доношене одлуке у складу са републичким кризним штабом. С поносом, у име свих нас, могу да кажем да сам задовољан како смо радили и како смо се борили и изборили са епидемијом. У околностима у којима смо желели да заштитимо наше суграђане и запослене, град је функционисао, а хиљаду људи свакодневно је било на улицама и на својим радним местима – поручио је градоначелник.

Радојичић је додао да је Београд прва локална самоуправа која подноси извештај, и то на 1.185 страна. У првом делу су информације по свим службама и организационим јединицама, а у другом делу су одлуке које је доносио Кризни штаб. Посебно је нагласио лидерску улогу председника Вучића током овог кризног периода, упркос свим притисцима појединаца, истакавши храброст и адекватност његових реакција и одлука.

Градоначелник је навео само неке од бројки изнетих у извештају – подељено је 700 хиљада маски, 600 хиљада заштитних рукавица, 10 хиљада епидемиолошких одела и то медицинским, градским и републичким установама.

– Од првог дана позивали смо на солидарност и помоћ суграђанима којима је она била потребна. Тако је најугроженијим пензионерима подељено 173 хиљаде пакета, а бројни волонтери учествовали су у припреми ове помоћи. Такође, подељено је и 882 пакета за суграђане који немају примања, а волонтерски кол-центри примили су бројне позиве и остварили 35 хиљада излазака на терен. Наплата боравка у предшколским установама није вршена у току ванредног стања, а скоро 200 људи из ових установа радило је на позицијама у здравственим установама и другде, где су могли да помогну у борби против вируса COVID-19 – истакао је градоначелник.

Он је додао да се Београд није одрекао културе, па је тако осам хиљада књига подељено старијим суграђанима, а све установе чији је оснивач Град Београд своје садржаје учиниле су доступне грађанима. Слободним уметницима опредељено је 90 хиљада динара као помоћ Града. Установљена је награда „Херој Београда”, подсетио је градоначелник, прецизирајући да ће на овај начин бити исказана захвалност онима који су се посебном храброшћу истакли током епидемије.

– Велики задатак имала су комунална предузећа, с једне стране да одржавају системе и функције које имају, а са друге стране да одржавају чистоћу и врше дезинфекцију. Бројке су и ту илустративне, само „Градска чистоћа” је дезинфиковала 32 милиона квадратних метара јавних површина и објеката, „Градско стамбено” 1.815 заједничких просторија у зградама, а велики део терета поднела је 21 екипа Завода за биоциде и медицинску екологију. Наиме, споменуте екипе дезинфиковале су око четири милиона квадратних метара, 30 хиљада возила, а обавиле су и 1.300 PCR тестова. Свим комуналним службама још једном одајем признање за сав труд који су уложили и посао који су обавили – појаснио је Радојичић.

Посебно је похвалио организацију јавног превоза и све мере које су уведене тим поводом. Такође, осврнуо се и на неке пројекте који су завршени у протеклом периоду, међу којима је пасарела на Калемегдану, а нису заустављени ни радови у Булевару патријарха Павла, Савском тргу, основној школи у Лештанима и Дому здравља у Борчи. На крају је захвалио свим суграђанима који су поштовали препоруке епидемиолога, као и запосленима у свим градским службама. Ипак, додао је градоначелник, важно је да нас добри резултати не уљуљкају, да извучемо закључке и поуке и да у наредном периоду реагујемо још боље. Градоначелник је од стручног тима затражио да упути препоруке за 1. септембар, почетак следеће године и евентуално следеће пролеће, како би се сви добро спремили за евентулна слична догађања.

– Свет није исти као што је био пре короне, те морамо бити спремни. Дубоко верујем да ћемо, поучени овим искуством, и надаље бити мудри и одговорни – навео је градоначелник.