петак, 29. мај 2020.

Продужене субвенције за комуналне услуге

Скупштина града Београда усвојила је данас тачку дневног реда која се тиче измена Oдлуке о утврђивању категорија корисника који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга. Како је појаснила градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, циљ ове измене јесте да се сачувају корисници ове градске услуге.

– На овај начин омогућено је свим постојећим корисницима, а који на основу ове одлуке имају право на субвенционисану цену комуналних услуга, да их имају и у наредном периоду. Разлог томе су ванредне околности услед епидемије ковида-19 – рекла је Наташа Станисављевић.

Овом изменом се заправо омогућава да се субвенционисана цена комуналних услуга, за оне кориснике који на то имају право, продужи до 31. децембра 2021. године, а да захтев за плаћање субвенционисане цене комуналних услуга на основу ове одлуке кориници могу да поднесу почев од 1. септембра 2021. године за годину која следи.

Такође, на седници је измењена и одлука о јавним паркиралиштима, а како је градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић појаснио, циљ ових измена јесте усклађивање начина вршења контроле и наплате паркирања увођењем савремених информационих технологија. Он је најавио да ће се на улицама града појавити возила опремљена најсавременијом технологијом, која ће имати за задатак одржавање комуналног реда у области паркирања и ефикасну наплату.

Секретарка за енергетику Нина Јандрић је, образлажући одлуку о снабдевању топлотном енергијом у Београду, навела да се, изузетно, за припаднике снага безбедности као подносиоце захтева за прикључење на систем даљинског грејања неће обрачунавати трошкови прикључка, у складу са законом о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова. Како је појаснила, правни основ за доношење овог акта је Закон о енергетици, Закон о комуналним делатностима и Статут Града Београда.

– По важећој одлуци, трошкове прикључка сноси подносилац захтева, односно инвеститор. Овим пакетом Град Београд даје значајан допринос реализацији пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности јер неће обрачунавати трошкове прикључка. Дакле, заокружен је пакет јер инвеститор не плаћа накнаде за прикључење на комуналну и осталу инфраструктуру, а са овим је предвиђено да не плаћа ни трошкове прикључка – појаснила је Нина Јандрић.

Она је захвалила свим радницима комуналног система на уложеном напору у време ванредног стања.

Дата је сагласнот на програм пословања СРЦ „Пионирски град” и ПД „25 мај – Милан Гале Мушкатировић”, а измењена је и допуњена Одлука о оснивању слободне зоне Београд. Скупштини града поднети су извештаји о степену реализације програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за претходну годину, као и извештај о раду омбудсмана такође за претходну годину. Усвојен је акциони план развоја система даљинске енергије за период до 2025. године, са пројекцијом до 2040. године. Секретаријат за јавни превоз одређен је за представника Града Београда у Mеђународној асоцијацији за јавни превоз UITP.