среда, 8. јул 2020.

Никодијевић: Морамо бити јединствени у борби за животе грађана

Епидемиолошка ситуација у Београду је неповољна и зато је потребно пооштрити контролу постојећих мера, а струка ће препоручити да ли треба уводити и неке нове додатне мере, изјавио је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за ТВ Прва.

Он је истакао да је председник Србије Александар Вучић у јучерашњем обраћању говорио о тренутној епидемиолошкој ситуацији и његовој забринутости за здравље људи и ситуацију у Београду, али да мере које је најавио још званично нису донете.

– Републички кризни штаб, односно струка предлаже мере које ће бити примењене. Влада их усваја, а ми спроводимо. У овом тренутку је најважније заштитити здравље људи и ако мере које су до сада биле на снази не дају резултате и број заражених не опада, морате увести нове мере које ће заштитити животе грађана – рекао је Никодијевић.

Председник градског парламента је посебно нагласио да ниједна од мера која је донета или која ће бити донета није ничији хир него потреба да се заштите животи и здравље грађана.

Никодијевић је навео да је у овом тренутку важно да се смањи притисак на наш здравствени систем, да се смањи број оболелих и да се омогући рад у четири клиничка центра, која су опредељена за лечење оболелих од вируса корона.

– Због тренутне епидемиолошке слике у Београду отворена је привремена болница у Арени која ће, уколико дође до повећаног броја оболелих, смањити притисак на болнице. Да је епидемиолошка слика добра, не би се уводиле нове мере које ће предложити струка. Председник Србије је предложио мере, али њих ће разматрати Кризни штаб у току дана и пратићемо ситуацију – прецизирао је он и додао да је појачана контрола мера које су донесене, као што је обавезно ношење маски у затвореном простору.

Никодијевић је истакао да верује да ћемо сви заједно поштовати мере које је прописала струка – епидемиолози, који су школовани за поступање у оваквим ситуацијама, како бисмо што пре изашли из ове ситуације.

– Зато позивам све на јединство, поштовање мера и заједничку борбу против пандемије. Број оболелих у Београду је велики, пристужу нам и људи из других градова и општина у Србији и морамо обезбедити услове за лечење свих болесника. Свако јутро прво се чујемо са директорима клиничко-болничких центара и питамо како је прошла протекла ноћ, те на који начин Град Београд може да помогне како би се олакшала ситуација. Трудимо се да обезбедимо опрему, нешто од техничке подршке из области наше надлежности. Зато још једном позивам суграђане да поштујемо мере, да будемо одговорни и да се суздржимо од било какве политизације ове ситуације – истакао је Никола Никодијевић.