четвртак, 24. септембар 2020.

Градоначелник Радојичић отворио 21. Фестивал здравља у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас у онлајн формату 21. Фестивал здравља у Београду, под називом „Направи корак ка здрављу”, који се одржава данас и сутра. Радојичић је изразио задовољство што учествује на овом фестивалу који је својеврстан бренд Београда. Подсетио је да је фестивал до сада посетило или је учествовало 350.000 људи и изразио уверење да ће их у наредном периоду бити више. Он је навео да на овом, 21. фестивалу, има много значајних тема и говорника, и да ће највише бити речи о корони и пандемији.

– Желим да скренем пажњу на значај теме вакцина и вакцинација. Вакцине су у претходним вековима спасиле велики број људи и верујем да ће у овој борби са ковидом значајно допринети да завршимо као победници, са што је могуће мање жртава – истакао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да је Београд претходних шест година у унапређење примарне заштите уложио 2,5 милијарди динара. На Звездари, Вождовцу и у Раковици су изграђени, обновљени и савремено опремљени домови здравља, изграђено је породилиште у Лазаревцу, као и нови део Дома здравља у Обреновцу.

– Настављамо да радимо, а у овом тренутку се ради дом здравља у Борчи и верујем да ће почетком следеће године први пацијенти моћи да се лече у њему – казао је градоначелник.

Он је захвалио свим лекарима и медицинском особљу који су поднели највећи терет у борби са вирусом корона, а такође водили рачуна и о лечењу других болести, те навео да су „они наши велики хероји”.

Градоначелник је захвалио огранизаторима Фестивала здравља, пожелео им успех и позвао Београђане да воде рачуна о свом и здрављу својих најближих.

– Верујем да ћемо победити у овој борби и да ћемо следећи фестивал дочекати у другим околностима – закључио је градоначелник Радојичић.

Како је раније саопштено, 21. Фестивал здравља се одржава данас и сутра у онлајн формату, од 10 до 20 сата, на Јутјуб каналу фестивала.

Заинтересовани грађани могу уживо да гледају велики број предавања, панел дискусија, да чују савете стручњака, њихове најаве прегледа, препоруке за спортске активности и друго. Предавања ће имати и наши лекари који раде у клиникама у САД, Италији, Шведској, Данској, Бразилу. Највише пажње биће посвећено борби против вируса корона и последицама које оставља на здравље, јачању имунитета, удружењима пацијената, здравој исхрани, менталном здрављу у доба пандемије ковида-19, метастатском раку дојке, лековитом утицају бања, дијабетесу, анемији, значају фолне киселине у трудноћи.

У сусрет Светском дану срца биће одржано саветовалиште за пацијенте под називом „Покуцај, ми смо ту”. Проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије, појасниће да ли ће малигне болести обележити 21. век, док ће панелисти трибине „Важно је да знамо шта једемо” открити све о здравој исхрани.

Биће укључења из разних вртића и спортских клубова широм Србије, путем видео-линка своје савете ће дати и медицинари из разних клиника, одржаће се и панел о значају здравствених радника у време короне, на којем ће учествовати они који раде у ковид болницама. Такође ће бити обрађене и теме из популарне психологије, попут принципа холистичке комуникације, како превазићи проблеме у партнерским односима и др.