четвртак, 24. септембар 2020.

Београд има две хиљаде активних градилишта

Главни урбаниста Марко Стојчић рекао је да се овог септембра гради више него лане, те да према процени у Београду има око две хиљаде активних градилишта. Он је у изјави за ТВ Курир навео да је показатељ за ово потоње број издатих грађевинских дозвола.

– Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове издао је грађевинске дозволе за више од милион квадрата, Министарство грађевинарства за између 250 и 300 хиљада квадрата, а дозволе за одређени број квадрата издало је и седамнаест градских општина. Готово два милиона квадрата имамо већ трећу годину заредом. Продаја иде подједнако добро. Након завршетка ванредног стања због короне имали смо драстичан раст продаје, који је неколико пута премашио јун и јул прошле године, што показује да су људи расположени да улажу у некретнине и да имају поверење у систем који функционише на највишем нивоу  – истакао је Стојчић.

Он је оценио да је Београд данас највеће градилиште у Европи, односно да има највећи број изграђених квадратних метара по глави становника. То је знак да смо стабилан град и земља, да је економија довољно здрава и да можемо да рачунамо на тако нешто бар још две године, додао је он. 

– Грађевинарство у Београду једна је од најзначајнијих директних и индиректних привредних грана. Број кранова је око три стотине, они су специфичност већих градилишта, али нису занемарљиви ни мањи или средњи објекти од две до пет хиљада квадрата – рекао је Стојчић.

Он је изразио наду да ће кранова бити још више, али да се приликом новоградње води рачуна о очувању старих здања. 

– Боримо се за сваки објекат за који се утврди да има елементе културног наслеђа и ниједан не може бити порушен нити ће бити нарушена његова архитектура – нагласио је Стојчић.

У том смислу, завршава се претходна заштита за бројне делове града који деценијама нису били заштићени, а први пут је утврђено више стотина објеката који ни под којим околностима не могу да се поруше. Приликом доношења нових планских аката о овоме се посебно води рачуна, навео је главни урбаниста.