понедељак, 28. септембар 2020.

Градоначелник Радојичић отворио конференцију поводом Светског дана срца

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је вечерас конференцију поводом Светског дана срца која се ове године одржава под слоганом „Колико је снажно твоје срце”.

Он је истакао да је на данашњи дан важно да се подсетимо најважнијег мишића на чије здравље можемо да утичемо нашим понашањем и навикама.

– Према подацима у Србији, око 20 хиљада људи умре од малигних болести, а око 52 хиљаде људи умре од болести срца. Број умрлих од срца у свету је преко 18 милиона. Важно је нагласити да медицина сваког дана иде великим корацима напред и многи лекови се проналазе из дана у дан и имају позитиван утицај на лечање пацијената са овим проблемом. Све више имамо метода за лечење које замењују раније инвазивне методе и на врху те пирамиде је трансплатација срца, за коју имамо велике стручњаке. Желим да нагласим да су превентивне мере оно што је најзначајније и да ми можемо много тога урадити за наше здравље – рекао је Радојичић.

Он је нагласио значај здравих навика и здраве исхране, а као најзначајнију је издвојио физичку активност у трајању од најмање 30 минута дневно.

Како је истакао, саверемена медицина изискује новац, али је за једноставну физичку активност довољна воља.

– Верујем да су грађани Србије и Београда мудри, те да ће знати да воде рачуна о свом здрављу. На тај начин ће учинити добро и себи и својим ближњима и лекарима – казао је Радојичић.

Кардиолог и помоћник директора Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије проф. Арсен Ристић истакао је да је проблем срца, проблем број један, али је поправљив.

– У овој борби имамо читав низ инструмената, не само у домену превенција него и у домену раног препознавања кардиоваскуларних болести. Болести срца и крвних судова се све боље лече уз помоћ новијих генерација лекова – рекао је Ристић.

Кардиолог и председник Удружења за срчану слабост Србије проф. Петар Сеферовић рекао је да болести срца представљају глобални проблем свих људи.

– Треба да будемо свесни да је епидемија кардиоваскуларних болести у току. Важно је да разумемо да се бавимо са масовним болестима које се могу спречити. Спречавање болести срца је задатак не само лекара него и сваког од нас. Уколико се болест развије, имамо могућност да ту болест лечимо повољно и ефикасно – казао је Сеферовић.

Епидемиолог Снежана Плавшић је истакла да је акценат овогодишњег дана здравља стављен на пацијенте који су оболели од срчане инсуфицијенције.
 
– Подаци говоре да два осто опште популације болује од ове болести, што је отприлике 26 милиона у свету. Од укупног броја оболелих, сваки хиљадити има потребу за трансплантацијом срца. У циљу практичног сагледавања епидемиолошких података везаних за ову групу болести и процену оптерећења друштва срчаном инсуфицијенцију, битно је развити квалитетне регистре у овом случају се ради о популационом регистру за срчану инсуфицијенцију – рекла је Снежана Плавшић.