уторак, 29. септембар 2020.

Весић: Београд финансијски стабилан и наставља да се развија

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да је Београд финансијски стабилан и да се развија, што може да се види по сређеним улицама, фасадама и трговима. На почетку године буџет је био 1,205 милијарди евра, али због епидемије короне смањен је у априлу, а на јучерашњој седници је коригован, односно повећан у складу са приходима града, прецизирао је Весић за ТВ Пинк.

– Сада износи око 123 милијарде динара, односно више од милијарду евра. Без обзира на то што смо заједно са Владом учествовали у помоћи нашој привреди, град је финансијски стабилан. Ребалансом је предвиђена изградња још пет нових вртића, уз шест колико смо већ почели да градимо ове године у Милоја Закића на Чукарици, Белом пољу у Обреновцу, Новоградској у Земуну, Блоку 62, на Бежанијској коси, и у Булевару патријарха Павла у Раковици. Нови вртићи налазиће се у насељу Браће Јерковић, на левој обали Дунава поред новог дома здравља, који ће бити завршен до краја године, на Миљаковцу 3, у Миријеву и пети у једној од приградских општина. Никада се у историји Београда није за годину дана градило једанаест вртића, у којима ће бити места за 3.000 деце – навео је Весић.

Поред тога, додао је он, настављају се радови у Булевару патријарха Павла, стигло се до Кошутњака, а наставља се ка Мосту на Ади. Такође, наставља се и изградња регионалног водовода Макиш–Младеновац како би се на водовод прикључили и Гроцка, и Ритопек, и Врчин, и Пударци, и Умчари и Дражањ.

– Сви важни инфраструктурни пројекти се настављају, а социјална давања исплаћују се у дан, као и субвенције. Иако смо имали смањене приходе, најважније је да нисмо узели ни један једини динар кредита. Ове године отишло је 38 милиона евра на враћање старог кредита – рекао је Весић.

Он је подсетио да од јуче, на основу одлуке Кризног штаба, угоститељски објекти у затвореним просторима могу да раде до 23 сата, те да се та одлука примењује већ од синоћ. Град Београд изашао је у сусрет угоститељима како би они који имају башту у својим објектима могли да раде до 1 сат и током радне недеље, до 31. октобра.

– Трудимо се да угоститељству омогућимо да ради, а да се притом сачува здравље становништва – истакао је Весић.

Заменик градоначелника подсетио је и на још неколико важних одлука са јучерашње седнице Скупштине града, међу којима је и одлука да три важна градоначелника 20. века Бранко Пешић, Влада Илић и Милош Савчић добију спомен-обележја у Београду, што је он лично предложио, а одборници прихватили.

– На тај начин показујемо да знамо да кажемо „хвала” људима који су задужили град. Такође, донета је и одлука да се Хрватска улица преименује у Улицу глинских жртава 1941. године. Као народ треба да се сећамо глинских жртава, где се десио један од најстрашнијих злочина у Другом светском рату јер су људи, само зато што су Срби, заклани у ондашњој цркви – казао је Весић.