уторак, 29. септембар 2020.

Весић: Апликацијом „Моје дрво за Београд” до зеленијег града

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас презентацији пројекта „Моје дрво за Београд”, који грађанима пружа могућност да путем апликације за мобилни уређај донирају одабрану садницу и учествују у одлучивању где ће бити засађена. Догађају су присуствовали градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и директор ЈП „Србијашуме” Игор Брауновић.

Весић је том приликом истакао да Београд спада у зеленије градове Европе, те да је шеснаест одсто града покривено зеленилом. 

– У последњих осам година засадили смо око девет стотина хектара зелених површина, на шта смо поносни. Наравно да зеленила никада није довољно, те је наш циљ да четвртина Београда буде покривена зеленилом. Прошле године грађанима смо обећали да ћемо у наредних десет година засадити милион стабала. Упркос корони, ванредном стању, застоју привреде и немогућности увоза садница, план је да ове године буде засађено скоро 150 хиљада стабала, и то сто хиљада захваљујући ЈП „Србијашуме”, четрдесет хиљада посредством Секретаријата за заштиту животне средине и око шест хиљада стабала које би засадило ЈКП „Зеленило – Београд”. Овим темпом успећемо да испунимо своје обећање. Сада је време да у велику акцију озелењавања Београда укључимо и грађане – казао је Весић.

Он је презицизирао да се на идеју дошло тако што су се многи грађани јављали и питали на који начин могу да се укључе у ову акцију. 

– Одлучили смо да инсталирамо апликацију „Моје дрво”, која иначе постоји у многим земљама и градовима, посредством које могу да се провере предвиђене локације за садњу стабала у Београду. За сада су у њој прецизирана само дрворедна стабла, али ће у будућности грађанима бити омогућено да купују и стабла у парковима и шумама – навео је Весић.

Заменик градоначелника је нагласио да ће се након куповине и садње поред стабла наћи и натпис са именом донатора – појединачних људи или компанија. Апликација је посебна и по томе, додао је Весић, што помоћу ње грађани могу да израчунају колико угљен-диоксида емитују и колико је на годишњем нивоу потребно стабала да то анулирају, као и да снимају девастиране зелене површине и да потом снимке шаљу ресорном секретаријату. Осим тога, грађани могу да предложе нове локације за садњу путем ове апликације, затим да се пријаве за волонтирање, односно да се прикључе акцијама садње које организују Град Београд, ЈКП „Зеленило – Београд” или ЈП „Србијашуме”, прецизирао је Весић.

Захвалио је свима који су учествовали у изради ове апликације и позвао грађане Београда да је користе. 

– На овај начин сви заједно учествујемо у остваривању циља да наш град буде зеленији. Позивам и компаније да својим клијентима купе дрво и на тај начин уложе у живот – рекао је Весић.

Апликација, коју је представио Секретаријат за заштиту животне средине, функционише тако што корисник који је заинтересован да донира дрво граду Београду треба да се улогује, одабере препоручене саднице и локацију за садњу, те да захтев пошаље Граду Београду. Захтев се након тога обрађује и кориснику се даје потврда о времену садње. Уз сваку садницу у апликацији може да се види врста саднице, њен обим и цена. Кликом на „засади” прелази се на детаље куповине.