среда, 30. септембар 2020.

Отворен 46. Међународни сајам пчеларства у парку Ташмајдан

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас 46. Међународни сајам пчеларства који се, под покровитељством Града Београда, одржава до 4. октобра у парку Ташмајдан.

Догађају су присуствовали Милинко Величковић, градски секетар за привреду, и Слободан Чумић, председник Друштва пчелара „Београд” и организатора сајма.

Младеновић је истакао да је број излагача на нивоу претходних година, без обзира на пандемију вируса корона. Указао је на то да је реч о сајму здравља, у пуном смислу те речи, као и да ће се организатори, излагачи и посетиоци придржавати свих епидемиолошких мера.

Град Београд је и током ове године успео да обезбеди субвенције пољопривредницима и пчеларима на нивоу претходних година, истакао је Младеновић и захвалио Друштву пчелара „Београд” на донацији од 150 килограма меда Предшколској установи „Палилула”.

– Мед је посебно важан најмлађима за њихово одрастање. Управо је стицање културе свакодневног узимања меда и пчелињих производа изузетно важно од најранијих дана – указао је Младеновић и најавио исту донацију ковид-болницама у престоници.

Величковић је истакао да је реч о сајму меда који окупља најбоље пчеларе из Београда, Србије и региона. Он је подсетио да је домаћи мед препознатљив по свом квалитету у целој Европи.

– Град Београд подржава овакве врсте манифестација и пчеларима помаже путем разних видова субвенција. Субвенције су почеле 2015. године са симболичних два милиона динара, док се данас за пчеларство одваја више од 35 милиона динара, пре свега за набавку кошница и опреме за производњу меда – навео је ресорни секретар.

Он је додао да је Град Београд за пољопривредну делатност определио око 200 милиона динара за ову годину.

С обзиром на пандемију вируса корона, овогодишњи сајам меда се одржава у специфичним условима, истакао је Величковић и позвао суграђане да користе пчелиње производе ради подизања имунитета.

Чумић је прецизирао да ове године на сајму излаже 120 произвођача пчелињих производа и око 100 излагача који у понуди имају пчелињу опрему. Такође је истакао да заинтересовани могу да посете манифестацију током целог дана, уз слободан улаз и поштовање епидемиолошких мера.