среда, 30. септембар 2020.

Весић: Током ове недеље одлука да ли ће се спустити цена за „Сава центар”

Током ове недеље биће донета одлука да ли ће се, пoслe нeуспeшнe прoдaje „Сaвa цeнтрa”, искористити законско право и цена спустити за додатних 20 одсто, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Прва.

– „Сава центар” прави губитке. Само у 2019. и 2020. години губици су износили 528 милиона динара, односно око 4,5 милиона евра. Од 2010. године до данас, Град Београд је покривао око 22 милиона евра губитака овог предузећа. Ако томе додамо да „Сава центар” Граду не плаћа порез на имовину, дуг износи око 7,7 милиона евра. То све значи да смо за десет година уложили 30 милиона евра, а ово предузеће није у бољој ситуацији у односу на ону од пре десет година. Да би се „Сава центар” реконструисао, потребно је много више новца, најмање 50 милиона евра – рекао је Весић.

Он је додао да је одлука Града Београда да се бави само оним делатностима за које је Уставом и предвиђено да се бави, а то су комуналне делатности, социјалне принадлежности и обезбећивање основних комуналних услова за живот грађана.

– Нема ниједног разлога да трошимо 30 милиона евра, што је иначе вредност изградње петнаест вртића, у објекат који тај новац не може да врати. Управо зато смо и одлучили да распишемо продају, али уз два услова. Први је да објекат буде заштићен, јер је у поступку проглашења за споменик културе града Београда, што значи да је немогућа промена намене. Такође, на месту „Сава центра” није могуће градити други објекат, осим реновирања постојећег, уз сагласност Завода за заштиту споменика културе. Други услов је да се у „Сава центар” уложи најмање 50 милиона евра, јер је наша процена да је то минимум који је потребан да би се овај центар довео у ред – нагласио је заменик градоначелника, који је додао да је само за замену стакала потребно око седам милиона евра.

Према његовим речима, само реконструисан „Сава центар” у пуном капацитету омогућава да Град добије бар три до четири нова хотела.

– Такав „Сава центар” ће бити место где ће се одржавати многи конгреси, а конгресни туристи су оно што ми желимо. Зато је наш циљ да нађемо приватног инвеститора који ће уложити финансијска средства у „Сава центар”, како би Град имао више туриста – рекао је Весић.

Град Београд, како је рекао, не може да се управља према жељама приватних инвеститора.

– Желимо да имамо што више инвеститора, али смо ограничени законом који каже да у односу на прву процењену вредност имамо право, уколико се нико не јави на тендер, да два пута спустимо цену за по двадесет одсто. Једном смо то урадили и нико се није јавио. Наредних дана ћемо донети одлуку да ли ћемо то урадити поново. Ако се опет нико не јави, немамо могућност да даље спуштамо цену, већ се враћамо на прву почетну цену и чекамо нека боља времена. На тај начин закон регулише продају државне имовине, а ми смо у обавези да поштујемо закон. Мислим да је важно да се инвеститор нађе и да „Сава центар” буде обновљен јер ћемо на тај начин, као град, имати више користи. Конгресни туриста у Београду оставља 600 евра дневно, а обичан туриста око 300 евра. То значи више посла за угоститеље и хотеле, али и за отварање нових – рекао је заменик градоначелника.

Весић је посебно нагласио да Град може да допусти или да зграде пропадају или да их уреди како би постале места у којима ће људи радити и која ће бити на понос града.

– Као што смо Београђанку заштитили, ни те зграде нико не може да уклони. Зато и нема заинтересованих, јер намена треба да остане иста. Исти је случај био и са ПКБ-ом, а сада се он развија. Обавеза Града Београда је да обезбеди да „Сава центар” ради, а одлучили смо да то урадимо тако што ћемо пронаћи приватног инвеститора, уз узслов да „Сава центар” остане конгресни центар. Купац мора да уложи средства у реконструкцију коју ће изводити неке домаће компаније – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Београд град који живи од туризма, те је изнео податак да га је у 2012. години посетило 809 хиљада туриста, а прошле 2,2 милиона туриста.