уторак, 20. октобар 2020.

Никодијевић: Град ће вечно памтити хероје који су донели слободу Београду

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробљу ослободилаца Београда поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату, у оквиру програма „Дани слободе 2020.”.

Никодијевић је свим Београђанима честитао 76. годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату и напоменуо да је у питању један од најзначајнијих датума у историји нашег града.

– Веома смо поносни на све људе који су учествовали у операцији ослобођења Београда, као и на све оне који су дали животе за слободу. Вечну захвалност дугујемо борцима Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије. Цео послератни свет и модерна Европа настали су на идеји антифашизма и победе у Другом светском рату. Ми смо, као народ и држава, дали огроман допринос тој победи и са поносом, на сваком месту и у сваком тренутку, морамо то да истичемо. Срби су један од народа који је платио највећу цену победе над фашизмом и наш је задатак да чувамо сећање на тај део наше историје, да учимо нове генерације о свим ужасима Другог светског рата, као и да баштинимо идеје антифашизма како бисмо спречили да нам се историја понови – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, фашизам никада није „довољно мртав”, јер се често појављује у различитим друштвеним сферама и облицима.

– Због тога је неопходно да стално подсећамо нове генерације на све што се догађало током ратних година. Као држава и град, одлучни смо у томе да станемо на пут тим појавама и изборимо се са појавама фашизма на сваком месту и у сваком тренутку. Због тога остајемо доследни традицији и вредностима антифашизма. Сваке године долазимо на ово место, а требало би напоменути да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило велика средства како би овај комплекс изгледао онако како људи који су дали животе за ослобођење Београда и заслужују – додао је председник Скупштине града.

Никодијевић је истакао да су Град Београд и Завод за заштиту споменика културе, на иницијативу СУБНОР-а, донели одлуку да унутар комплекса буду обновљене спомен-плоче на којима се налазе имена бораца који су сахрањени на Спомен-гробљу ослободилаца Београда.

– Позивам све Београђане да се данас заједно, макар на тренутак, сетимо свих хероја који су нам подарили живот у слободи – поручио је Никодијевић.