субота, 24. октобар 2020.

Линијски парк ће значајно утицати на развој Београда

Главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић изјавио је за Студио Б да би се са изградњом линијског парка, који ће се простирати на површини од 4,6 километара, кренуло крајем следеће године, те да ће радови трајати око 2,5 године.

– Линијски парк ће имати десет целина. Идејна решења је израдило 55 младих људи, који су се квалификовали кроз поступак који смо спровели почетком године. Тих десет целина су једна функционална целина која чини линијски парк. Он почиње тридесетак метара од Бетон хале, а завршава се код Панчевачког моста. Та територија обухвата стару железничку пругу, која није у функцији од када смо почели да градимо Београд на води. Тада је потпуно промењена железничка мрежа, па смо коначно успели да продремо из урбаних делова града до Саве. Сада кроз линијски парк исто то радимо само на дунавској страни, тако да ће први пут од када је изграђен тај део Београда моћи несметано да се приђе Дунаву пешачким и бициклистичким коридорима. Коначно ће заживети све области уз линијски парк и то ће бити здраво место за живот, где ће се налазити прави паркови по угледу на Њујорк, Париз, Валенсију – појаснио је Стојчић.

Према његовим речима, линијски парк ће потпуно трансформисати читаво ткиво од 4,6 километара. 

– Линијски парк заузима јавну површину где је некад била пруга и све парцеле су у власништву Града Београда или Републике Србије. Ми ћемо додатно ући са обе стране у насеља, где год је то могуће, како би га повезали са постојећим отвореним просторима у стамбеним блоковима. Идеја је да цео тај део града од 4,6 километара па пута километар буде реновиран у неком тренутку, али сада крећемо по целинама. Надамо се да ће успешно бити спроведена набавка за извођење радова, која опет подразумева извођење по целинама јер има доста објеката које треба уклонити, имовинско-правни поступци треба да крену крајем јануара следеће године, тако да ће то сигурно трајати две до три године – рекао је Стојчић.

Према његовим речима, идејно решење је урађено, у току је израда плана детаљне регулације, обезбеђена су средства за пројектну документацију која ће бити расписана, односно набавка ће бити расписана вероватно почетком фебруара.

– Чим то буде завршено, идемо у следећу фазу, у набавку за извођење радова. Фазе ће зависити од процене имовинско-правних поступака које треба да спроведемо за сваки од објеката. Зависно од те брзине, видећемо која ће целина бити прва, друга, трећа, али вероватно ће се то изводити у две фазе, а можда и три. Можда су грађевински најједноставније, али и најкомпликованије прве три целине, јер обухватају део бедема Калемегдана. То значи да ћемо ту имати реконструкцију бедема, а такође имамо и плато код Куле Небојша који је културно-историјски значајан. Ту ћемо покушати да изведемо радове како би се одбранили од вода, јер када су високе воде, ту све поплави па ћемо овом интервенцијом и то покушати да разрешимо. Наравно, свака целина има своју проблематику, можда највише у имовинско-правном смислу, а изазов ће бити саобраћајно повезивање јер линијски парк у континуитету има 4,6 километара и нигде га не пресеца колски саобраћај. То значи да ћемо свуда имати подвожњаке или неке друге начине преласка тако да ће пешаци и бициклисти моћи у континуитету да се крећу свих 4,6 километара – нагласио је Стојчић.

Процена је, додао је Стојчић, да је вредност овог пројекта око 55 милиона евра и навео да ће парк имати драстичан утицај на развој Београда. Он је рекао и да је припремљен четвороминутни филм о овом парку како би грађани видели где се налази територија коју он обухвата, као и шта је идеја у смислу извођења радова на том потезу.