четвртак, 29. октобар 2020.

Одржан округли сто „Понашање учесника у саобраћају”

Jош један у низу округлих столова поводом израде Стратегије безбедности саобраћаја града Београда са акционим плановима за период 2021–2025. године одржан је данас на Саобраћајном факултету у Београду. Тема данашњег округлог стола је „Понашање учесника у саобраћају”. Излагање на тему „Самопријављено понашање учесника у саобраћају у Београду – резултати ЕСРА истраживања” имала је доцент др Јелица Давидовић, а одржано је и предавање „Индикатори безбедности саобраћаја у Београду”. После тога уследиле су дискусије и радионице.

Град Београд препознао је значај индикатора безбедности саобраћаја. Теренско истраживање спроведено је у 17 градских општина, мерена су прекорачења брзине, употреба кацига код мотоциклиста, сигурносног појаса на предњем и задњем седишту, као и употреба седишта за децу испод 12 година. Анализа процена индикатора приказује да ни за једну од наведених категорија није остварен зацртани циљ, што отвара потребу за новом стратегијом безбедности учесника у саобраћају за период 2021–2025. године.

У циљу припреме што квалитетнијег документа и успешне реализације, припремљена је серија округлих столова – радионица на којима се обрађују најбитније теме, у организацији Саобраћајног факултета. На овај начин требало би да се унапреди свест најважнијих субјеката о обиму проблема безбедности саобраћаја и могућностима смањивања страдања у саобраћају. Циљ је такође да се усагласе најважнији ставови, а посебно они који се односе на спровођење мера и активности које утичу на најважније садржаје Стратегије безбедности саобраћаја града Београда са акционим плановима за период 2021–2025. године.

Округлом столу присуствовали су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенције за безбедност саобраћаја, београдских општина Обреновац, Гроцка, Лазаревац Земун, Врачар, Савски венац, Чукарица и Вождовац, Градског завода за јавно здравље, Саобраћајне полиције и Комуналне милиције, Саобраћајно-техничке школе „Земун”, Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Секретаријата за социјалну заштиту, Секретаријата за саобраћај, Секретаријата за јавни превоз, Секретаријата за инспекцијске послове, Секретаријата за информисање, јавних комуналних предузећа „Београд-пут”, „Путеви Београда”, „Паркинг сервис”, ГСП „Београд” и представник Савета за безбедност Града Београда.