субота, 16. јануар 2021.

Радојичић: Имамо разлога за оптимизам, али не и за опуштање, бројке су и даље високе

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је гостујући на ТВ Пинк поводом пандемије изазване вирусом корона рекао да имамо разлога за оптимизам, али не и за опуштање јер су бројке још увек високе.

– У октобру је у ковид амбулантама у Београду било 10.000 прегледа седмично, затим смо почетком децембра стигли до 50.000 прегледа, а у овом тренутку је око 25.000, тако да на основу тога имамо разлога за оптимизам јер крива иде надоле, али још увек су бројке високе – истакао је Радојичић.

Како је навео, идеја је да у Београду буде 17 или 18 локација за имунизацију, јер ће Нови Београд евентуално имати две. 

– У овом тренутку завршена је хала на Београдском сајму, ту је требало да буде 20 места, али на инсистирање Министарства здравља имамо 30 места у Хали 11 на простору од око 1.500 квадратних метара, а биће и десет позиција за лекаре. Задатак Града јесте да опреми тај простор и обезбеђује га, евентуално да укључи и волонтере, а на Министарству здравља да организује вакцинацију – нагласио је градоначелник.

Говорећи о вакцинама, он је навео да је важно грађанима што чешће објашњавати о постојању три концепта вакцине. 

– Месинџер РНК је вакцина која треба да подстакне нашу ћелију да ствара протеин који ће побудити имуни систем да се брани од вируса. То је врло савремен концепт, а идеја је да ће то лечити малигне и аутоимуне болести. Изузетно значајно откриће које нам у овој борби може помоћи. Други концепт је вакцина која има вектор, то је вирус који није опасан и везивањем информације за тај вирус производи се протеин. Имамо и традиционалну кинеску вакцину, то је концепт који 200 година помаже човечанству. Мој став је да је важно да су све вакцине прошле процедуре и да је то показало да су оне безбедне, сигурне и да ће помоћи становништву – појаснио је Радојичић и додао да се он још увек није вакцинисао, те да ће то учинити када и радници Градске управе.

Према његовим речима, Град Београд максимално покушава да олакша суграђанима вакцинацију, а посебан акценат је на настаријим суграђанима, онима који имају проблем да дођу до места где ће бити вакцинисани.

– Град Београд ради на припреми логистике да омогући људима да дођу до локација за вакцинацију. Желимо да будемо проактивни и да помогнемо суграђанима који су у најризичнијим гурпама. Сајам је за то добар јер има места за паркирање. Дефинисано је још 17 места, као што су СЦ „Шумице”, Хала спортова на Новом Београду. Свака општина ће имати барем један пункт. У овом тренутку то је најважнији задатак, јер овај проблем траје готово годину дана и сви су исцрпљени – истакао је градоначелник.

Он је подсетио да је Министарство здравља преузело упрвљање домовима здравља, те да је важно да имају целокупну контролу од примарног, секундарног до терцијарног нивоа, како би могло да координише целокупну здравствену заштиту.

– Локалне самоуправе морају да воде рачуна и да дају допринос да суграђани примарну здравствену заштиту задовоље у својој најближој околини. Улагање у домове здравља је важно питање. Дом здравља у Борчи од 7.000 квардатних метара ускоро ће бити отворен, у Угриновцима су у завршној фази радови на здравственој станици од 1.600 квадратних метара, у претходном периоду урађено је крило Дома здравља у Обреновцу. Више од 570 милиона динара је Град уложио у претходном периоду у примарну здравствену заштиту, и ту се показује добра сарадња са локалном самоуправом, Владом Републике Србије и надлежним министарством. Планирамо да и у наредном периоду дајемо допринос, имамо план да потпуно реновирамо Дом здравља у Земуну, у Батајници да се уради још један спрат, требало би да се Хитна помоћ у Београду после 50 година да догради и обнови – рекао је Радојичић.

Говорећи о пројекту изградње канализације, градоначелник је истакао да су екологија и питање третмана отпадних вода веома значајни за Београд. 

– Фабрика третмана отпадних вода у Великом селу третираће око 80 процената отпадних вода у Београду. Нова црпна станица Ушће је велики пројекат који ће сакупљати отпадне воде са стране Новог Београда и Земуна, те ће великим колектором ићи до Великог села. Када је у питању лева обала и Крњача, тај пројекат радимо са ЕИБ-ом, ту ће се радити нова црпна станица Крњача 2 и још једна мала фабрика отпадних вода која ће уз главни слив и још четири слива у перспективи потпуно решити питање отпадних вода у Београду. Такође, ту ће бити 70 километара секундарне канализанционе мреже са великим колекторима. На тај начин ћемо имати чисте реке – појаснио је градоначелник.

Према његовим речима, ова градска власт води рачуна о томе да се Београд равномерно развија, а тамо где постоје проблеми који су се кумулирали деценијама, да се сада разреше.