среда, 23. октобар 2019.

Почиње санација тоалета у школи „Кнегиња Милица”, комплетна обнова следеће године

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак обишао је данас Oсновну школу „Кнегиња Милица” на Новом Београду у којој почињу радови на санацији тоалета и канализације, који ће трајати наредна три месеца.

– Крајем јануара око 1.100 ђака ове школе имаће комплетно реконструисане тоалете, што је директор одредио као приоритет. Битно је да се радови планирају тако да не ремете наставу и да се ђаци за сада не измештају. За ову инвестицију Секретаријат за образовање и дечју заштиту издвојио је 10,6 милиона динара – рекао је Гак.

Он је истакао да је ово почетак инвестиција у ову школу и најавио обимнију реконструкцију већ следеће године.

– Потпуна обнова ове школе је преко потребна, на сваком кораку је видљив вишедеценијски немар и неулагање, сада решавамо ургентни проблем, а потом и остало – најавио је Гак.

Славко Гак је истакао да је у Београду започета велика обнова школа, која ће трајати док све образовне установе не буду имале све задовољавајуће услове за рад и боравак деце.

– Подједнако су нам важне реконструкције објеката, али и опремање школа модерним средствима за рад, тако да су од почетка године само школе на Новом Београду опремљене рачунарима, намештајем, опремом за фискултурне сале и осталом опремом у вредности од око 110 милиона динара – рекао је Гак.

Секретар је додао да је на Новом Београду недавно на две школе комплетно замењена фасадна столарија, у школама „Бранко Радичевић” и „Младост”, док је у школи „Марко Орешковић” недавно завршена санација тоалета.

Гак је истакао да је укупна вредност свих активних радова у београдским школама у овом тренутку око 800 милиона динара и да ће се наставити са улагањима.

– Деценијама се у школе није улагало као сада, било је време да се и на терену, у пракси, види да образовање мора бити и да коначно јесте приоритет градских власти – закључио је Гак.

Директор школе Дарко Егер подсетио је да у ову школу није улагано скоро 40 година, као и да је последња инвестиција за коју зна била 1982. године.

Општина Нови Београд има 20 основних и шест средњих школа које похађа око 22.000 ученика.