петак, 22. октобар 2021.

Још једна садница ретког дрвета засађена у Пионирском парку

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и заменик председника Фудбалског савеза Србије Ненад Бјековић засадили су данас, поводом обележавања Дана предузећа, стабло у Пионирском парку. Сваке године „Зеленило – Београд” поводом обележавања рођендана дарује Београђанима вредну врсту садница које не могу или врло ретко могу да се виде у Београду.

– Ово је лепа традиција да на наш дан поклонимо Београђанима ретку садницу. Овог пута реч је о персијском гвозденом дрвету (Parrotia persica) које се ретко може видети на нашим зеленим површинама. То је наш допринос на овај дан, уз све остале радове које свакодневно изводимо на зеленим површинама. Сваке године имамо прилику да приликом садње са истакнутим успешним личностима промовишемо значај екологије, заштите и унапређења зеленила у Београду, а посебно ми је драго што је ове године то Ненад Бјековић, легенда југословенског и српског фудбала – рекао је Слободан Станојевић.

У последњих седам година уређено је око 400 нових, обновљених простора различите намене: паркова, скверова, игралишта, пет зона, спортских терена, теретана, саобраћајница и разделних трака. „Зеленило – Београд” ће у наредном периоду наставити још интензивније да ради на уређењу и одржавању зелених површина у Београду, истакао је Станојевић.

Заменик председника Фудбалског савеза Србије Ненад Бјековић похвалио је рад овог јавног предузећа и истакао да су зелене површине у Београду уредне, чисте и да изгледају прелепо, а да то примећују и многи његови пријатељи који долазе из иностранства у посету Београду.

– Велика је привилегија засадити данас ово стабло у част обележавања Дана „Зеленила”. Проводим много времена у природи и апелујем на све да што више времена буду напољу. Београд има све услове за то, много је паркова, уређених зелених површина и свако може себи да пронађе место за рекреацију. Примећујем да људи све више цене природу и да јој се враћају – закључио је Бјековић.

Стабло које је данас засађено у Пионирском парку, персијско гвоздено дрво, јесте орнаментално дрво са изузетно вредним еколошким и естетским аспектима, а веома је популарна врста у Европи. Одлично је адаптирана на градске услове и не захтева посебне видове одржавања. Отпорна је на штеточине и болести у знатној мери, те нема ниједне штеточине која се везује за ову врсту. Листопадно, ниско дрво или високи жбун просечно расте до 12 метара у урбаним условима, док у природи може достићи висину од 25 до 30 метара. Цвета у марту, а има изузетно занимљиву кору дебла и грана. Јесењи аспект промене боје листова код пароције један је од најинтересантнијих и најцењенијих међу пејзажистима – боја листа варира од светлоцрвене, браонкасте, црвене, наранџасте, жуте, розе па све до тамнољубичасте.

Ова врста је новитет на јавним зеленим површинама у Београду. Само се појединачни примерци могу наћи у приватним вртовима, где се саде релативно одскоро (последњих пет година). Пароција није захтевна у односу на услове средине и одржавања, а значајно ће допринети декоративности Пионирског парка.

Пионирски парк је још као стара дворска башта представљао место карактеристично по ретким биљним врстама. Садњом специјалних врста дрвећа, Пионирски парк постаје специфична оаза необичних врста биљака из различитих делова света.

У 2010. години запослени у „Зеленилу”, добитници признања за свој дугогодишњи рад, посадили су сребрни кедар и европску тробојну букву. Годину дана касније, члан наше Женске одбојкашке репрезентације Сузана Ћебић и селектор репрезентације Зоран Терзић засадили су бонсаи стабло јапанског јавора старо 40 година. Садницу дрена стару 20 година, 2012. године засадила је освајачица олимпијске златне медаље у теквондоу на летњим олимпијским играма Милица Мандић, док је 2013. године Емиру Бекрићу, освајачу бронзане медаље на светском првенству у атлетици, припала част да засади мочварни храст који се одликује великом декоративношћу. Садницу сребрне смрче 2014. године засадили су наши златни ватерполисти Душaн Maндић, Сaвa Рaнђeлoвић и Виктoр Рaшoвић, а 2015. године садницу фотиније засадили су млади фудбалски репрезентативци Србије, Вукaшин Joвaнoвић, Maркo Груjић, Иван Шапоњић и Андрија Живковић, освајачи Свeтскoг првeнства зa игрaчe дo 20 гoдинa. Године 2016. садницу божиковине (Ilex aquifolium) засадили су сребрни олимпијци из Рија, кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић и теквондисткиња Тијана Богдановић. Због санације Пионирског парка, 2017. године, традиционална садња поводом Дана предузећа је била организована у Ташмајданском парку, када су наши запослени оплеменили овај парк новим стаблима. Ученици Математичке гимназије који су на Математичкој олимпијади освојили медаље, 2018. године у обновљеном Пионирском парку засадили су стабло фотиније. Деведесети рођендан „Зеленило – Београд” је обележило садњом 90 стабала бора у облику броја 90 у Парку „Ушће”, а прошле године директорка Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Даница Грујичић засадила је лејландов чемпрес у Пионирском парку.