петак, 22. октобар 2021.

Манифестација „Одужујемо се савезницима и родољубима – сцена Русија” на Тргу републике

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком и замеником секретара за међународне односе града Санкт Петербурга Андрејем Хлутковим сценском приказу „Одужујемо се савезницима и родољубима – сцена Русија” на Тргу републике у оквиру манифестације „Дани слободе 2021”. Манифестацији су присуствовали представници Војске Србије, као и директор „Дадова” Владимир Мијовић.

Младеновић је истакао да се данас још једанпут подсећамо братског односа и пријатељства које са руским народом и државом траје вековима.

– На овом месту, пре тачно 77 година били су сахрањени хероји који су у тешким борбама ослобађали Београд, да би ми данас живели у слободном граду. Заједно са јединицама Народноослободилачке војске Југославије успели су да ослободе Београд 1944. године и то је био почетак краја окупације наше земље. Дани заробљеништва Београда били су веома тешки, град и становништво су претрпели велика страдања. Одлучили смо да град Београд слави два веома важна датума, дан ослобођења у Другом светском рату – 20. октобар 1944. године, као и датум када је ослобођен у Првом светском рату – 1. новембар 1918. године. Желимо да све нас који живимо у овом граду, али и наше госте подсетимо на то да је слобода нешто свето, да се тешко стиче и брани, али када се освоји важна је скоро као и живот – рекао је помоћник градоначелника.

Он је навео да је данашњи програм посвећен совјетском борцу Николају Кравцову и свима који су дали своје животе за слободу Београда.

– Надам се да смо делимично успели да му се одужимо тако што смо по њему назвали улицу у главном граду, те ће његово име вечно стајати као помен на све хероје који су дали свој живот за нашу слободу. Хвала им на томе и живело пријатељство и братство српског и руског народа – рекао је он и најавио да ће Београд наставити и наредних дана да се кроз различите манифестације сећа савезника.

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко је истакао да су уз Кравцова и хиљаде других војника били хероји који су ослобађали ове просторе.

– Заувек ћемо се сећати заједничке историје у Другом светском рату, хероја који су ратовали и изгубили животе, али и утврдили нашу слободу, независност, заједничке вредности и пријатељство. Широм Србије има још пуно места за памћење, и тада смо се борилиа као и данас против ревизије историје. И у Првом светском рату наша сарадња и подршка биле су веома значајне, можда чак и пресудне, а овакве манифестације говоре више од хиљаду речи. Зато, живело наше пријатељство – казао је амбасадор Русије.

Овогодишњи програм био је посвећен борцу Црвене армије Николају Кравцову, који је погинуо код Цркве светог Марка, уништивши немачки бункер, чиме је отворен пут ослобођењу центра града. Дијалошком сценом генерала Пека Дапчевића и генерала Владимира Жданова представљен је животни пут Кравцова и одата му је пошта као једном од хероја битке за Београд.