петак, 22. октобар 2021.

Весић: Посао за самохрану мајку, стипендије за петоро деце

Зaмeник грaдoнaчeлникa Гoрaн Вeсић угoстиo je дaнaс у Стaрoм двoру сaмoхрaну мajку пeтoрo дeцe Jeлeну Димић, кojу je нeдaвнo пoсeтиo у њeнoм дoму у сурчинскoм нaсeљу Прoгaр. Jeлeнa je с дeцoм дoвeзeнa пoкрeтнoм кaнцeлaриjoм Гoрaнa Вeсићa, кojи их je пoтoм пoчaстиo трaдициoнaлним пaлaчинкaмa у шaтoу.

– Када сам посетио Јеленин дом, она није тражила никакву помоћ, али је желела да јој помогнемо да се запосли како би могла да издржава своју децу. Град Београд је покренуо услугу геронтодомаћица у општини Сурчин и Јелена ће од следеће недеље бити ангажована као геронтодомаћица. На тај начин она ће коначно моћи да зарађује новац како би одгајала своју децу. У међувремену ћемо урадити све што је могуће, односно што нам закон дозвољава како би се овој породици помогло. Лично сам обезбедио да пет наших компанија, које ће то почети да спроводе у дело од следећег месеца, дају стипендије за свако од Јеленине деце. То ће бити додатна помоћ Јелени да својој деци може да обезбеди нормално детињство. Ипак, ми видимо да је у питању срећна породица и ово ће бити само додатна помоћ – рекао је Весић.

Он је истакао да је случај Јелене Димић, као и других породица које се налазе у сличној ситуацији у нашем граду, разлог због којег је покренуто оснивање Фондације за децу и омладину Београда.

– Задатак ове фондације је да помогне породицама које не препознаје наш систем социјалне заштите. То су породице које не спадају  у социјално угрожене, али им је помоћ потребна. Углавном су то породице где имамо самохране родитеље, најчешће мајке. Њима желимо да помогнемо како би деца имала све што им је потребно, школски прибор, одећу, квалитетну исхрану... Ту смо и да помогнемо у преквалификацији родитеља, како би лакше дошли до посла. Тиме желимо да обезбедимо срећно детињство сваком детету Београда. Због тога ћемо на наредној седници Скупштине града, која је на програму у понедељак, 25. октобра, званично основати Фондацију за децу и омладину Београда. Фондација ће помагати породицамс попут Јеленине, обезбеђујући донације од компанија, али и појединачне од Београђанки и Београђана. На тај начин ће родитељи или старатељи деце добијати средства којима ће моћи да обезбеде деци нормално одрастање – додао је Весић.

Како је рекао, он је задовољан зато што је пронађен начин да се помогне овим породицама и нагласио да је сигуран да ће одзив компанија бити јако добар с обзиром на то да је имао прилике да разговара са њиховим представницима и да се увери да су многе спремне да помогну.

– Ово је био начин да обезбедимо додатну помоћ која нема везе са системом социјалне заштите, а који такође функционише јер многе од ових породица имају одређена права у оквиру система. Ово је додатна помоћ за породице са више деце. Ако је неко заслужио да држава и град стану уз њега, онда је то родитељ попут Јелене Димић. Ово је такође добар пример како можемо из једног случаја пронаћи решење за многе породице у Београду – закључио је Весић.

Јелена Димић је захвалила Горану Весићу на брзој и ефикасној реакцији

– Наш сусрет се одиграо пре три недеље, а ја сам пре три дана била на разговору за посао и добила сам запослење – рекла је Јелена Димић.