субота, 4. децембар 2021.

Напади на возаче ГСП „Београд”

У овој години су за једанаест месеци забележена 63 напада на возаче јавног превоза, што је више од броја напада забележених током целе 2015. године (62). Напади су све бруталнији, а последњи су се догодили синоћ на стајалишту у Улици војводе Мицка на Карабурми када су три младића и девојка брутално претукли двојицу возача са линије 23, саопштено је из ЈКП ГСП „Београд”.

Како се наводи, нападачи су најпре, док је аутобус стајaо на стајалишту, одврнули ваздушни вентил на вратима са спољашње стране. Возач није могао да затвори врата и изашао је да провери стање вентила. Тада га је група насилника напала и ударајући га по глави и телу оборила на земљу. Убрзо је у станицу стигло још једно возило са линије 23. Возач тог аутобуса је изашао из возила са намером да помогне колеги и позове полицију. Међутим, група насилника се обрушила и на њега, те је он од ударања и шутирања задобио још веће повреде. 

Насилници су бесомучно ударали и шутирали двојицу возача на стајалишту а пре доласка полиције су се разбежали. Возачи су колима Хитне помоћи превезени у Ургентни центар, где су прегледани. Поред посекотина и хематома, један од њих је имао и уједе по телу.

Овакви и слични напади на возаче, који раде нимало лак посао, изнова нас запрепашћују и указују на то да сваки облик агресије и насиља мора бити осуђен и кажњен.

Број напада на возаче јавног превоза у нашем граду се не смањује. Упркос увођењу видео-надзора и паник-тастера у возилима јавног превоза, насиље од путника и других учесника у саобраћају, како вербалног тако и физичког, не јењава. 

Стога, запослени ГСП-а апелују на надлежне да предузму неопходне мере како би се овакви случајеви спречили, а починиоци најстроже казнили. 

Такође, ЈКП ГСП „Београд” апелује на кориснике јавног превоза и све учеснике у саобраћају да имају у виду да свако ометање и напад на возаче јавног предоза нарушава како безбедност путника тако и општу безбедност свих учесника у саобраћају, наводи се у саопштењу.