понедељак, 6. децембар 2021.

Весић уручио захвалнице поводом Међународног дана волонтера

Заменик градоначелника Горан Весић уручио је данас у Старом двору поклоне и захвалнице професорима, волонтерима и представницима компанија поводом обележавања Међународног дана волонтера. Догађају је присуствовао и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Весић је овом приликом изјавио да је скоро две године прошло откад нас је задесила пандемија вируса ковид-19 и да је она показала која су друштва организована, а која нису.

– На почетку је било тешко да се организујемо, јер смо се суочавали са нечим о чему ништа нисмо знали ни ми, ни лекари, ни научници. Нисмо знали како да се бранимо и у тим првим данима била је важна и пресудна помоћ компанија које су нам обезбедиле маске, опрему и све оно што тада нисмо имали. Данас имамо опрему и много је лакше, али у тим првим тренуцима маске су биле вредне злата јер их је заиста било тешко наћи – рекао је Весић. 

Он је нагласио да је Београд успео да се организује боље од других и тако показао да може да буде солидаран и да води рачуна о другима.

– Ако постоји нека добит из несреће, а увек из сваке ситуације у животу има неке добити, то је што смо као друштво вратили солидарност, што смо водили рачуна једни о другима. Надам се да, када све ово прође, солидарност нећемо изгубити, јер је она одлика једног људског друштва. Срећан сам данас када нас има оволико – не само представника компанија него и студента и ученика, који су све време радили као волонтери за наш град, народ и земљу. То што сте ваш сат и дан утрошили на рад у пунктовима, нешто је што у животу нећете заборавити. Ово показује да сте одговорни према свом друштву, да сте свесни и да можете допринети да друштво постане боље – казао је Весић.

Како је рекао, из тог разлога је одлучено да као ваш град захвалимо сваком од вас, јер сте показали да желите да учествујете у друштвено одговорним акцијама. 

– Надам се да ће тако бити и убудуће и шта год да се деси, да ћемо имати солидарности и помагати једни другима. То што су се млади одлучили да у ово време, када се, нажалост, друштвене вредности не промовишу много, учествују у раду пунктова и помажу људима, говори о томе да су они добри људе. Знам да нисте радили због захвалница и поклона и зато смо желели да вам покажемо да ми као град водимо рачуна о томе. У нашем друштву смо изгубили обавезу да захвалимо када неко нешто добро уради. Ви сте урадили сјајну ствар и зато желим да вам захвалим у име Града Београда и свих Београђана. Иако још нисмо победили пандемију, надам се да ћемо ускоро изаћи на крај с њом – објаснио је Весић.

Када је у питању вакцинација трећом дозом, додао је и то да ће данас трећина Београђана бити заштићена. 

– То је више од 33,33 одсто, односно више од 460 хиљада људи. Када је у питању прва доза, имаћемо 62,5 одсто вакцинисаног становништва, што је скоро 865 хиљада људи, док ће другом дозом бити вакцинисано 61 одсто грађана. Срећан сам и захвалан Београђанкама и Београђанима, јер су показали да су најодговорнији у Србији, с обзиром на то да имамо највише вакцинисаних. Зато смо велики број људи спасили и заштитили животе. Али, да бисмо добили ову битку до краја, потребно је да се сви вакцинишемо. Из тог разлога млади треба да разговарају са својим вршњацима и да их убеде да се вакцинишу, јер је то једини начин да се сачувају људски животи – рекао је Весић. 

Он је нагласио да имунизација не значи да не можемо добити вирус, већ да нам она помаже да не завршимо на респиратору и да највећи број случајева не заврши смртним исходом. 

– Нажалост, свако од нас у својој породици и ближем окружењу има некога кога је у ове две године изгубио. То је нешто што нас подсећа да вирус није шала, да је присутан и да морамо да будемо одговорни према себи, породици, пријатељима и друштву. Ова свечаност је уприличена само да вама кажемо хвала, да кажемо да се ваш рад није заборавио и да сте ви пример нашем друштву – закључио је Весић.