уторак, 7. децембар 2021.

Весић: Од данас вакцинација у ТЦ „Стадион”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас отварању новог вакциналног пункта у ТЦ „Стадион” на општини Вождовац. Он је истакао да је ово четврти вакцинални пункт у тржним центрима, после „Ушћа”, „Рајићеве” и „Икее”.

Догађају су присуствовале секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, председница општине Вождовац Ивана Томић Илић, као и директорка Дома здравља „Вождовац” Невенка Величковић.

Весић је рекао да ће пункт у ТЦ „Стадион” радити сваког дана од 12 до 20 часова, изузев данашњег дана, када је радно време од 9 до 17 часова.

– Позивам све грађане, нарочито суграђане са овог дела Вождовца да се вакцинишу. Закључно са јучерашњим даном, у Београду је 62,54 одсто пунолетног становништва примило прву дозу, то јест 867.494 грађана. Проценат пунолетних становника Београда који су примили другу дозу је 60,51, то јест 838.712 грађана. Трећом дозом вакцинисано је више од трећине пунолетног становништва – 33,36 одсто, што је 461.818. грађана. Јуче је на територији града Београда вакцинисано 3.858 људи, што је мање него претходних недеља током којих је тај број варирао од шест до осам хиљада дневно. Све то говори да интересовање за вакцинацију опада, пре свега јер су бројеви дневно оболелих у паду и људи се опуштају – рекао је Весић.

Према његовим речима, једини начин да заштитимо своје здравље јесте вакцинација а смањење броја заражених у Београду је последица процеса имунизације.

– Вакцинација није омогућена искључиво у домовима здравља већ и у тржном центрима. На општини Вождовац постоје три вакцинална пункта – Устаничка, насеље Степа Степановић и ТЦ „Стадион”. За вакцинацију није потребно одвајати пуно времена, све се брзо завршава, а то је једини начин да људи заштите себе, своје пријатеље и ближње. Једини начин да окончамо читаву пандемијску кризу је да се читаво становништво вакцинише и када бисмо дошли до бројке од милион вакцинисаних у Београду, никакве мере више не би биле потребне. Следеће седмице отварићемо вакцинални пункт у „Бео шопинг центру” и наставити да их отварамо у тржним центрима како бисмо искористили децембар, месец у којем људи пуно времена проводе у шопингу. На тај начин желимо да омогућимо грађанима да обаве вакцинацију без трошења много времена – закључио је Весић и још једном апеловао на Београђане да се вакцинишу.

Наташа Станисављевић је истакла да је у ТЦ „Стадион” отворен укупно 31. пункт за имунизацију у Београду.

– Већ током наредне недеље очекује нас отварање још једног пункта. На пункту у ТЦ „Стадион” на располагању су вакцине „синофарм” и „фајзер”. Од отварања пунктова у тржним центрима и увођења ковид-пропусница дошло је до пораста интересовања за вакцинацију, нарочито у популацији од 18 до 30 година. Укупно је до сада вакцинисано 37,4 одсто младих од 18 до 30 година, док је пре месеца увођења ковид-пропусница и пунктова у тржним центрима проценат младих који су примили вакцину био око 30 одсто. Све то наравно није довољно, желимо да имамо најмање 50 одсто вакцинисаних од 18 до 30 година – нагласила је Наташа Станисављевић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић истакла је да нови вакцинални пункт у овој општини ради захваљујући великој пожртвованости Владе Републике Србије, Града Београда и Дома здравља „Вождовац”.

– Позивам све Вождовчане да дођу на неки од пунктова и приме вакцину, јер ће се тако најбоље заштитити од вируса – рекла је Ивана Томић Илић.

Директор ТЦ „Стадион” Владимир Александар Бојић је изразио задовољство због отварања вакциналног пункта.

– Тржни центри су током пандемије неколико пута затварани и ми смо веома захвални што сада имамо пункт за вакцинацију јер се надамо да ћемо у будућности обуздати пандемију и нормално функционисати – рекао је Бојић.