среда, 25. мај 2022.

Делегација Општине Никшић у посети Граду Београду

Члан Градског већа Фадиљ Еминовић угостио је у просторијама Скупштине Града Београда делегацију Општине Никшић. Том приликом одржао је радни састанак којем су присуствовали саветник председника општине Никшић за туризам, културу и верска питања Миљан Мијушковић, саветник у Секретаријату за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић Милош Ненезић, представник Секретаријата за културу Града Београда Андрија Бојанић, директор Куће легата у Београду Филип Брусић Рено, заменик директора Туристичке организације града Београда Слободан Унковић, као и представник Црквене општине Никшић протојереј Миодраг Тодоровић.

– На састанку смо разговарали о изналажењу модалитета за остваривање сарадње Туристичке организације Београда и Туристичке организације Никшић. Између осталог, договорена је узајамна посета представника туристичких организација, као и реализација заједничких пројеката из области туризма. Препознали смо велики потенцијал за даљу сарадњу у овој области. Састанак који смо одржали је логичан продужетак успешне сарадње Града Београда и Општине Никшић. Подсетићу да је у марту ове године делегација из Београда била гост манифестације „Дани Петра Лубарде” у Никшићу – истакао је Еминовић.

Еминовић је додао да је делегација из Београда приликом тадашње посете Никшићу посетила бројне културно-историјске локалитете и нагласио да Никшић и те како има шта да понуди Београђанима, а да Београд има 30 установа културе, које сигурно имају пуно тога да понуде грађанима Никшића. Такође, Еминовић је истакао да је у складу са интензивирањем поменуте сарадње два града јуче одржана и промоција књиге „Сумрак Ловћена” у Легату Петра Лубарде у Београду, на којој су говорили протојереј Миодраг Тодоровић, кустоскиња Легата Петра Лубарде у Београду Дина Павић и теолог Милош Ненезић.

– Реч је о зборнику радова који је објавила издавачка установа „Светигора” поводом 170 година од смрти Петра II Петровића Његоша. Наиме, велики песник и мислилац Петар II Петровић Његош саградио је пред своју смрт на Језерском врху на планини Ловћен код Цетиња цркву посвећену Светом Петру Цетињском, желећи да на том месту буде сахрањен. Међутим, Његошеви посмртни остаци су услед бројних друштвених неприлика више пута били померани. Рушење Цркве Светог Петра Цетињског на месту на којем је био подигнут маузолеј изазвало је бројне филозофске, уметничке, естетске и моралне полемике интелектуалаца не само у Црној Гори већ и у читавој ондашњој Југославији, али и другим европским земљама. Као плод те полемике настао је посебан број часописа „Уметност”, који је сабрао део грађе и докумената релевантних за ово питање. Фототипско издање овог часописа појавило се 1989. под насловом „Сумрак Ловћена” по слици Петра Лубарде, а сада је издавачка установа „Светигора” објавила ново издање под истим насловом, које је допуњено текстовима из локалне и европске периодике. Промоција овог значајног зборника је плод сарадње Београда и Никшића, коју ћемо сигурно још више унапредити у наредном периоду у служби побољшања квалитета живота грађана ова два града – закључио је Еминовић.