уторак, 16. август 2022.

Санација и унапређење инсталације јавног осветљења у парку у Улици Стјепана Супанца у Железнику

Јавно комунално предузеће „Јавно осветљење” је саопштило да је поред свеобухватних радова на реконструкцији парка Нови Железник, реализована и санација и унапређење инсталације јавног осветљења. 

На више од стотину ари парковске међублоковске површине у Улици Стјепана Супанца у Железнику замењена је стара кабловска инсталација новом. Постављени су и нови метални канделаберски стубови, са ЛЕД светиљкама мултифункционалне намене које подржавају концепт стилизовања простора уз минималистички дизајн. 

Укупно 55 светиљки је распоређено у парку дуж нових пешачких стаза, чиме је омогућен безбедан боравак посетилаца, било да су у питању фитнес активности на отвореном, рекреативно бављење стоним тенисом и стоним фудбалом или забава за најмлађе. Непосредно осветљење уз пешачке стазе дуж целог парка обезбеђује оријентацију у простору, индиректно наглашавајући дух места. Имајући у виду мултифункционалност простора и разнородне активности које су му намењене, осветљење парка је реализовано кроз више композиција, уз присутну светлосну хијерархију. Опрема јавног осветљења је естетски усаглашена са новим парковским мобилијаром. Не мање значајан је свакако допринос енергетској ефикасности постигнут имплементацијом светиљки са димабилном ЛЕД технологијом, а инсталиране снаге значајно су редуковане од светиљки са конвенционалним изворима светлости, наводи се у саопштењу.