субота, 24. фебруар 2024.

Свечано отворен 52. Фест

Доделом награде „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности редитељу Желимиру Жилнику, синоћ је у препуној Великој сали МТС Дворане свечано отворен 52. међународни филмски фестивал.

Овогодишњи Фест свечано је отворио један од најзначајнијих и најплоднијих редитеља наше кинематографије Жилник, рекавши да га је уручење награде „Београдски победник” толико дирнуло да је умало заборавио да отвори 52. Фест.

– Искрено захваљујем Фесту на овој награди. Прво, зато што знам, као што и сви знамо, да је реч о фестивалу са најбољим репертоаром, са најинтересантнијим филмовима у Србији. И он траје већ 52 године, тако да увек када сам се појављивао фактички сам био не само у процесу гледања него и учења – рекао је Жилник.

Он је додао да од својих педесет-шездесет филмова не би могао да уради ниједан да није имао фантастичну креативност и енергију сарадника.

– Сарадника, ако се узме у обзир све од глумаца до онога што се зове техничка екипа, било је колико је вас сада у овој сали са балконом. Волео бих да захвалим и њима, од којих је петоро или шесторо овде у публици – закључио је Жилник.

На овогодишњем Фесту имамо више од сто филмова у осам програмских целина. Осим играних, документарних и анимираних филмова са готово свих меридијана, публика ће моћи да погледа чак шест домаћих остварења, о чему је нешто више говорио уметнички директор Феста Југослав Пантелић.

– Одлучујући о слогану који би био прикладан за овогодишње издање, некако је само искрсла реченица „Иди и гледај”, наслов филма из 1985. године редитеља Елема Климова. „Иди и гледај” представља позив љубитељима седме уметности да отворена срца приђу филмовима који долазе са најразличитијих крајева света и доносе најразличитије приче, сваки на свој начин. Али то је и покушај да повратимо осећај изненађења и откривања, онај осећај када нешто видимо први пут – навео је Пантелић. 

Он је рекао и да овогодишња селекција „Фест Фокус” обухвата филмове који се бави децом и младима који преживљавају неки врсту насиља. 

– Потреба да се као друштво бавимо овом важном темом поклопила се са мноштвом одличних филмова који се баве овом тематиком, те се формирала селекција која има потенцијал да поред уметничке снаге делује и едукативно – објаснио је Пантелић. 

Уметнички директор истакао је нову селекцију „Снолики филм”, која је настала из потребе да се на једном месту окупе филмови са сасвим другачијим изразом. Према његовим речима, треба истаћи и селекцију „Фест класик”, у којој се налазе значајна остварења из историје филма, али и део каријере лауреата награде „Београдски победник”.

Гледаоцима су се представили чланови Фестових жирија, водитељи церемоније отварања били су глумици Љубинка Кларић и Јован Јовановић. Својим најпрепознатљивијим хитовима отварање Феста увеличала је популарна музичка група „Артан Лили”.

Пре почетка церемоније свечаног отварања, црвеним тепихом МТС Дворане прошетали су глумци, редитељи, гости и челни људи фестивала.

Филм који је отворио 52. Фест је краткометражно остварење „Још један дан” Радивоја Буквића, овога пута у улози редитеља, који се након приказивања поклонио са својом екипом. Након тога приказан је филм Александера Пејна „Бартонова академија”. Све улазнице за свечано отварање биле су распродате данима унапред.

ФОТО: ЦЕБЕФ