понедељак, 26. фебруар 2024.

Почиње велика реконструкција Трга Николе Пашића, нови сјај за 210 календарских дана

Један од најамбициознијих пројеката у нашој престоници – реконструкција Трга Николе Пашића, симбола главног града и места сусрета културе, историје и будућности, званично почиње данас.

Према речима градског секретара за инвестиције Луке Петровића, овај пројекат је део шире иницијативе Града за унапређење урбаног језгра и инфраструктуре, усклађен је са савременим потребама грађана, али и урбанистичким визијама развоја Београда. Реконструкција обухвата комплетно осавремењивање трга, увођење напредних технолошких решења и побољшање квалитета живота у самом центру града.

– Планирани радови укључују реконструкцију хидротехничких и електроенергетских инсталација, модернизацију јавне расвете са ЛЕД технологијом, постављање новог урбаног мобилијара, као и изградњу нове фонтане од камена. Пројекат такође ставља нагласак на еколошку одрживост, са циљем повећања зелених површина и побољшања урбаног пејзажа – истакао је Лука Петровић.

Он је додао да укупна површина која подлеже реконструкцији износи 8.156,27 квадратних метара, од чега је значајан део предвиђен за пешачке зоне, што потврђује опредељеност Града Београда ка стварању приступачнијег и пријатнијег окружења за све грађане и посетиоце.

– Реконструкција Трга Николе Пашића представља стратешки потез који Београд поставља на мапу светских метропола спремних за изазове будућности. У години када будемо домаћини највећег пројекта у нашој земљи – „Експо 2027”, овај трг ће симболизовати место сусрета традиције и иновација, приказујући посетиоцима из целог света како Београд успешно спаја своју богату историју са визијом напретка. Поносни смо на то што ће Трг Николе Пашића бити један од драгуља наше престонице који ће сведочити о способности да скочимо у будућност, чувајући при томе наше непроцењиво културно и историјско наслеђе. Управо овакви пројекти доприносе стварању града који је спреман да угости светске догађаје, као што је „Експо 2027”, и да се представи у најбољем светлу – рекао је градски секретар за инвестиције.

Уговорена вредност пројекта износи 584.292.798 динара без ПДВ-а, а рок за завршетак радова је 210 календарских дана. Почетак радова симболично означава нову фазу у развоју Београда, снажно повезујући историјску важност Трга Николе Пашића са визијом модерне, европске метрополе.

Из Секретаријата за инвестиције Града Београда позивају све грађане на стрпљење и разумевање током трајања радова, јер ће резултати ове темељне реконструкције допринети лепшем, функционалнијем и зеленијем центру града, у складу са највишим стандардима урбаног дизајна и одрживог развоја.