Текуће активности – децембар 2011.

Tоком децембра 2011. Секретаријат за социјалну заштиту наставио је са активностима које су предвиђене Акционим планом.

Већ устаљена пракса обилазака новоформираних насеља и редовних састанака са њиховим представницима настављена је и овог месеца. Такође, расељени грађани могли су свакодневно од Секретаријата за социјалну заштиту да потраже помоћ у решавању текућих проблема, прибављању документације потребне за склапање уговора о коришћењу мобилне стамбене јединице, као и за добијање здравствених књижица.

Град Београд је почетком децембра објавио Конкурс за давање на коришћење 133 стана социјално угроженим лицима на који су, између осталих, могли да се пријаве и житељи новоформираних насеља. Представници секретаријата помогли су свим заинтересованима за овај конкурс.

У насељу „Варош” у Младеновцу становницима су подељени хигијенски пакети, а у насељу „Кијево у Раковици удружење грађана „Заједно, заједно” одржало је едукативну радионицу о борби против насиља у породици.

Почетком месеца организовано је тестирање за полазнике курса описмењавања одраслих, и онима који су успешно завршили овај курс средином месеца у Старом двору додељени су сертификати. Том приликом талентовани малишани из новоформираних насеља извели су малу приредбу, коју су сами осмислили.

Школској деци представници секретаријата поделили су зимске јакне, ципеле, капе и шалове, а у сарадњи са Филолошким факултетом обезбеђени су нови компјутери за друштвене центре у свих пет насеља.

Организоване су и друге бројне активности и радионице, па су тако деца током децембра похађала школу одбојке, учествовала у радионицама рецитовања, певања и плеса. Такође, деца су имала прилику да у биоскопу „Рода Шумадија” погледају представе „Из ја града у ти град” и „Ивица и Марица и заљубљена вештица”.