subota, 11. maj 2024.

Predstavnici ODIHR-a posetili opštinu Zemun

Povodom predstojećih izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Zemun koji će se održati 2. juna, predsednik gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je sa saradnicima 10. maja upriličio konsultativni sastanak sa delegacijom eksperata Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopštavaju iz ove gradske opštine.

Na sastanku su sumirani rezultati dosadašnjih postignuća u radu i primeni transparentnog vođenja predizbornog procesa.

Predsednik opštine je zahvalio na dobroj komunikaciji i spremnosti predstavnika ODIHR-a da učestvuju u svojstvu posmatrača tokom predstojećih izbora.

Potvrđena je spremnost ODIHR-a da učestvuju u proceni sprovođenja izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i usklađenosti sa nacionalnim zakonodavstvom. 

U narednom periodu posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne aktivnosti. Fokus će naročito biti na primeni pravnog okvira, sprovođenju predizborne kampanje, uključujući i kampanju na društvenim medijima, kao i na radu izborne administracije, rešavanju izbornih sporova i medijskoj pokrivenosti izbora.