петак, 10. мај 2024.

Шапић на Свечаној академији поводом Дана сећања на жртве Холокауста: Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе јеврејског и српског народа

У овим тешким временима, у којима се данас налази читав свет, не смемо никада да заборавимо злочине на Старом сајмишту нити да дозволимо да се они понове ни над једним народом, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обраћајући се синоћ присутнима на Свечаној академији поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Београду у објекту „Централна кула” Меморијалног центра „Старо сајмиште”.

Он је истакао да је присуствовао почетку радова на овом објекту, који данас заиста изгледа онако како треба да изгледа један меморијални центар.  

– Српски народ, Београд и Београђани су кроз читаву своју историју патили и страдали. Не као јеврејски народ у Другом светском рату, али увек смо били широкогруди и трудили се да помогнемо коме год смо могли и колико је то било у нашој моћи. Чули смо овде да је један део припадника јеврејског народа успео да преживи те страшне злочине захваљујући управо српском народу који их је сакривао и тако спасио сигурне смрти. Мислим да у овим тешким временима, у којима се данас налази читав свет, не смемо никада да заборавимо злочине као што су ови, нити да дозволимо да се они понове ни над једним народом. Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе које имају јеврејски и српски народ. Оно што је красило град Београд кроз читаву историју, иако је пролазио кроз многе тешке моменте и не знам да ли има града у ширем окружењу који је више пута уништаван, то је да је увек био отворен и примао све раширених руку, без обзира на нацију и веру. Београд је и данас такав и докле год будем имао прилику да будем први међу једнакима, потрудићу се да и даље негујем ту врсту расположења и атмосфере која је, мислим, одувек красила Београд – рекао је Шапић.

Председник Јеврејске општине Београда Арон Фукс и председник Бнеи Брит Србије Ладислав Мезеи овом приликом подсетили су на историјат страдања Јевреја у Београду. Указали су на то да обележавање сећања на жртве Холокауста има вишеструки значај, а најважнији је да жртве остају упамћене, не само као број већ и као људска бића која су убијена само зато што су припадала једном народу.

Свечаности су присуствовали представници Владе Републике Србије и дипломатског кора. Одржан је музичко-сценски програм чија је тема био уметнички приказ хронологије Холокауста у Београду од почетка рата до 10. маја 1942. године.

На територији Београда страдало је више од једанаест хиљада Јевреја, Београђана, Јевреја из Баната, централне и јужне Србије и јеврејских избеглица из Аустрије и Чехословачке. Јевреји мушкарци затварани су у логорима Топовске шупе и Бањица и сви су стрељани до децембра 1941. године. Почетком децембра 1941. отворен је логор Сајмиште, где је затворено преко 6.000 жена и деце. Сви су убијени до 10. маја 1942. Највише је страдало београдских и банатских Јевреја, близу 93 одсто. У Србији, од 39.282 Јевреја, према подацима Државне комисије за утврђивање окупатора, страдало је око 88 процената.

 

Напомена: Видео-материјал (изјаву и покривалице) можете преузети са линка:

https://wetransfer.com/downloads/04cc18b0ed14f83af2010ed82623f3cd20240509200208/44df7ec5d301071a882606e0154eee0320240509200208/5363b5