среда, 12. јун 2019.

Град унајмљује возила за потребе теренских радника који су директно у служби грађана

 Град Београд уговорио је централизовану јавну набавку једног броја возила која ће се унајмити кроз оперативни лизинг, а највећи део њих стићи ће за потребе службеника на терену који су директно у служби грађана. 

Реч је о укупно 299 возила, 291 путничко и осам комби возила, а добиће их центри за социјални рад, градске инспекције, јавна комунална предузећа, али ће се они користити и за потребе здравства, образовања и дечје заштите, послове легализације, привреду, ванредне ситуације, културу, заштиту животне средине.  

Највећу корист ове набавке имаће управо грађани јер ће им на тај начин услуге које пружају ове службе, комунална предузећа и секретаријати бити доступније, они ће брже стићи до њих, а самим тим квалитет услуга ће бити подигнут на виши степен.

Према речима Соње Божовић, градске секретарке за инспекцијске послове, овај секретаријат има пуне руке посла, поготово службеници који сваки дан излазе на терен и обављају своје редовне задатке на целој територији града те су возила за ове потребе итекако добродошла. 

–Веома често је потребно да на позив и пријаву грађана градска инспекција регује брзо и правовремено, а за то је неопходно имати одговарајуће средство што аутомобил свакако јесте. На тај начин омогућава се ефикасност у раду и појачано присуство наших инспектора где год је то неопходно – истакла је Божовић додајући да, ако је задатак да се ухватимо у коштац са бесправном градњом, неопходно је да су запослени нон стоп на терену.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је подсетила да  су за потребе градских центара за социјални рад неопходни аутомобили, пре свега да би запослени могли да реагују на време.

 – Теренска возила су неопхподна за обилазак корисника наших услуга, али и штићеника центара. С обзиром на наше опредељење да је одговорна социјална политика приоритет Града Београда,  саобраћајна средства су нам од велике важности за ефикасност у раду. Град овим још једном показује да улаже у оне којима је помоћ најпотребнија, а то су пре свега деца и најстарији суграђани – истакла је Станисављевић.

За велики број градских комуналних предузећа која такође имају своје екипе на терену возила су неопходна. Ово је само још један начин да побољшају свој возни парк како би били на услузи грађанима који од њих са правом очекују побољшање услуге. Аутомобиле ће добити и један број културних установа, дечја и омладинска позоришта, библиотеке, спортско рекреаациони центри, Музеј града Београда као и ЦЕБЕФ. 

Град Београд је иначе прва локална самоуправа у Србији која је донела одлуку да више нема аутомобиле у власништву, а за потребе Града они ће убудуће бити узимани на лизинг.  То је пракса и у већини земаља Европске уније, возила ће се мењати сваких пет година и занављаће се новим.  На овај начин Град Београд ће уштедети значајна средства јер неће плаћати трошкове одржавања, резервних делова и поправки.
.