четвртак, 13. јун 2019.

Реконструкција правца од Рузвелтове до Зоолошког врта у пуном обиму

Радови на правцу Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана по плану ће трајати 200 дана, али смо у договору са извођачем радова да они буду готови нешто раније, до 20. децембра, пред Нову годину, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић гостујући у емисији „Београде, добар дан” на Студију Б.

– Деоница од Рузвелтове до Зоолошког врта подељена је у три фазе и свака од њих траје од 60 до 70 дана, а замишљено је тако да док се ради једна, остале и даље функционишу. Све раскрснице које пресецају ту трасу биће завршене до 1. септембра. Сматрамо да ћемо имати већ од сутра, због почетка школског распуста, 30 одсто мање возила у саобраћају, а почетком јула тај број достићи ће и 40 одсто, што је довољан разлог да сада почнемо са радовима. Прва фаза радова ће трајати 65 дана и кретаће се од Рузвелтове до Таковске, у две деонице. Када се заврше радови у првој фази, прелазимо на фазу два која ће трајати 70 дана и она ће почети 20. августа, а 30. октобра прелазимо на трећу фазу, односно у Улицу цара Душана, од Француске до Зоолошког врта, која ће трајати 65 дана – казао је Стојчић.

Он је апеловао на грађане да имају разумевања, јер овај потез никада није био реконструисан у овом обиму.

– Чињеница је да, осим ситнијих поправки, овај правац никада није био озбиљно реконструисан. Ми смо у обавези да то урадимо, јер се ради о инфраструктури која је у неким случајевима стара и до 90 година и не функционише како треба. Поред тог „невидљивог” проблема, ту је и онај видљиви – шине, коловоз и паркинзи, где више нема смисла улагати у текуће одржавање. Када се тротоари уреде биће дефинисане јасне позиције за паркирање, са сличним бројем паркинг места. Надамо се да ћемо после изградње две гараже моћи да почнемо са другачијим паркирањем и ослободимо простор за бициклистичке стазе – истакао је градски урбаниста.

Он је подсетио да након завршетка ових радова, следе и остали, како би се уредила градска инфраструктура.

– Желимо да нам град буде лепши и уређенији и сигуран сам да ће грађани разумети да је то био прави потез. До 1. септембра отворићемо и Палилулску пијацу, са уређеним околним улицама, креће нова фаза у Карађорђевој односно у делу изнад Саве, на Топличином венцу, у парку Војводе Вука и на Тргу републике. Ми бисмо волели да до краја радова на правцу Рузвелтова – Цара Душана, односно да у потпуности буде завршена до 20. децембра и Карађорђева, са комплетно уређеним парком и обалом – казао је Марко Стојчић.