петак, 14. јун 2019.

Све спремно за реконструкцију правца од Рузвелтове до Зоолошког врта

Реконструкција потеза од Рузвелтове до Зоолошког врта почиње сутра, а почетком распуста за основце и средњошколце очекујемо и знатно смањен обим саобраћаја у Београду, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић, гостујући у Јутарњем програму ТВ „Прва”.

– Прва фаза реконструкције почиње од Рузвелтове до Старине Новака, а након тога од Старине Новака до Таковске. Она траје 65 дана, а друга фаза подразумева целу деоницу Улице Џорџа Вашингтона која ће трајати 70 дана и очекујемо да радове на њој почнемо око 20. августа. Потом следи последња, трећа фаза, која ће трајати 65 дана и она ће почети 30. октобра. Рок завршетка радова је Нова година, али због велике саобраћајне гужве пред тај празник, од извођача смо затражили да радове заврши до 20. децембра – казао је Стојчић.

Он је поновио да ови радови представљају прву комплетну реконструкцију од када овај правац постоји.

– Мења се комплетна инфраструктура испод коловоза јер је веома стара и сви објекти који су на њу прикључени имају проблема. По две коловозне траке ћемо имати у једном смеру, трамвајске баштице, подужно паркирање и проходан тротоар прописане ширине. Сада је  ситуација таква да се возила паркирају на самом тротоару, тако да пешаци имају проблема, а поготово особе са посебним потребама или мајке са колицима – рекао је градски урбаниста.

Стојчић је подсетио да су алтернативни правци Булевар краља Александра, Цвијићева и Дунавска улица.

– Не очекујемо превелике гужве, али молим грађане за разумевање јер су ови радови били неопходни и улица не може да се реконструише у мањем обиму. У наредном периоду очекујемо смањење саобраћаја за 40 одсто, а до 1. септембра биће завршена прва трећина на овом правцу, отвориће се саобраћај на Тргу републике, у Карађорђевој и на Топличином венцу, тако да после 1. септембра не очекујемо велике гужве – казао је Марко Стојчић.