уторак, 26. март 2024.

ЈКП „Београдски метро и воз” и Факултет организационих наука потписали споразум о сарадњи

Споразум о сарадњи који предвиђа активно учешће студената и наставног особља у пројекту изградње београдског метроа потписан је јуче између Факултета организационих наука и ЈКП-а „Београдски метро и воз”, саопштено је из овог предузећа.

Потписивањем овог документа формализованa је улога ове академске институције у пројекту, у циљу унапређења струке, иновација и технолошког развоја. Овом приликом на факултету је организована и презентација пројекта изградње београдског метроа за студенте и стручну јавност. Студентима са Катедре за индустријско и менаџмент инжењерство, поред основа пројекта, представљена је и БИМ платформа – софтверско решење за унапређење пословних процеса изградње метроа.

Директор ЈКП-а „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић захвалио је студентима који су у великом броју дошли на презентацију и истакао да је овај факултет изузетно важан за развој пројекта изградње метроа.

– Београд, после више од пола века од прве идеје и иницијативе за изградњу метроа, започиње изградњу овог шинског система. У пројекат су укључени инострани партнери и велике међународне компаније, али евидентно је колико је за овај државни пројекат неопходно укључење домаћег знања и домаће памети. Зато смо и започели стратешку сарадњу са факултетима, а овај споразум који смо потписали са вама трасираће пут нашој даљој сарадњи – рекао је Младеновић.

Декан ФОН-а Милан Мартић је изразио задовољство потписаним споразумом.

– Овај документ је веома важан за наш факултет, за студенте, али и за запослене. Факултет организационих наука има вишедеценијску традицију образовања стручног кадра и врхунских инжењера организационих наука. Наше дипломе су признате и цењене у целом свету и уверен сам да ћемо нашим знањем и искуством значајно допринети овом пројекту од националне важности и да ће наши стручњаци учествовати у успешној реализацији, у свим фазама спровођења – рекао је Мартић.

Директорка Сектора за управљање информационим моделом из ЈКП-а „Београдски метро и воз” Иванка Ранкусовић студентима је говорила о развоју и употреби БИМ дигиталне платформе у свим фазама пројекта.

– Пројекат изградње београдског метроа је први државни инфраструктурни пројекат који се ради по БИМ моделу. Сложеност изградње метро система у Београду захтева унапређење пословних процеса и прилагођавање најсавременијим ИТ трендовима и успостављање дигиталног софтверског решења. Наше предузеће овим, заправо, иде у корак са дигиталном трансформацијом кроз имплементацију 3DEXPERIENCE решења. Основ је стварање комплетног дигиталног близанца пројекта, а сви подаци ће се чувати у државном Дата центру у Крагујевцу –.рекла је Иванка Ранкусовић.

Ранкусовићева је на крају истакла могућност и потенцијал да се ФОН укључи и у овај ИТ део пословних процеса, кoји представља врло перспективну и иновативну грану делатности од интереса за факултет.

Јавно комунално предузеће „Београдски метро и воз” наставља сарадњу са факултетима првенствено техничке струке, а проширује је и на факултете из области друштвено-хуманистичких наука, а током априла ове године планирана је нова презентација на Факултету примењених уметности.