петак, 25. фебруар 2011.

Отворен конкурс за пријем радова за Други београдски филмски фестивал особа са инвалидитетом

Хенди центар „Колосеум” у Београду расписао је данас конкурс за пријем радова за Други београдски филмски фестивал особа са инвалидитетом, БОСИ ФЕСТ 2011, који ће бити отворен до 28. марта, док ће резултати селекције бити објављени до 20. априла. Фестивал ће бити одржан под покровитељством града Београда од 3. до 5. јуна у Дому омладине и такмичарског је карактера. Осим награда у такмичарској селекцији за најбољи филм, режију и сценарио, ван конкуренције биће додељена и награда публике.

Према најавама организатора, конкурс играних и документарних филмова на тему особа са инвалидитетом отворен је за све заинтересоване. Трајање појединачног рада треба да буде до 90 минута, на енглеском језику или са српским  и енглеским титлом, да је продуциран у претходних пет година и сви записи морају да буду у ДВД формату. Потребно је још доставити и синопсис између 100 и 200 речи, дијалог листу, личне контакте и биографију аутора с фотографијом. Радове и пратеће материјале, са назнаком: „За Конкурс БОСИ ФЕСТ 2011”, слати на адресу Масарикова 5/XIII, канцеларија 1305. Питања у вези с конкурсом могу се слати на адресу: film@bosifest.rs или позвати 011/2637-820, сваког радног дана од 10 до 14 сати.

Иначе, слоган овогодишњег фестивала је „Поглед, покрет, живот”, а теме којима ће се бавити подразумевају културу, спорт, туризам, образовање, рад и живот особа са инвалидитетом.

– Овај фестивал показује да Београд подржава богатство различитости, а не још једну смотру на којој аутори једни другима дају награде, већ место развоја аматерске кинематографије ове највеће маргинализоване популације, тј. особа са инвалидитетом.

Фестивал ће бити мост између српског аматерског филма на ову тему и остатка света, аутора, односно пројеката и средстава, а најважније, филма и српске публике – објашњава Дарко Ивић, директор фестивала, и додаје да је на прошлогодишњем фестивалу приказано више од 55 филмова на тему живота и рада особа са инвалидитетом из 18 земаља са три континента.

Он такође истиче да оваква филмска манифестација може допринети упознавању шире јавности са правима, положајем и потребама особа са инвалидитетом, побољшањем комуникације, прихватањем различитости, рушењем постојећих предрасуда о особама са инвалидитетом, а у исто време филмски програм подстицајно делује да се млади режисери охрабре на стварање нових филмских и уметничких остварења.

Овогодишњи БОСИ ФЕСТ подржавају Министарство рада и социјалне политике Реублике Србије, Градска управа града Београда, Секретаријат за културу, Саветодавно тело ОСИ при кабинету градоначелника града Београда, градска општина Стари град, градска општина Врачар и Туристичка организација Београда.