четвртак, 24. мај 2012.

Гран при „Босифеста” филму „Necessary Games”

Гран при „Босифеста”, према одлуци жирија, додељен је филму „Necessary Games” редитељке Софи Хајд из Аустралије, док је добитник кристалне плакете за најбољу режију филм „Step Up!” редитеља Tомаса Ворсмера из Канаде, а за најбољи сценарио „Flying Anne” редитељке Катрин ван Кампен из Холандије. Награда публике припала је филму „Тихи”, који је режирао Марко Цвејић.

Филмови приказани на „Босифесту”, београдском интернационалном филмском фестивалу особа са инвалидитетом, који се ове године одржава по трећи пут, изазвали су изузетну пажњу медија и најшире јавности. Током три фестивалска дана велики број посетилаца имао је прилику да види близу 40 играних и документарних филмова из Велике Британије, Француске, Холандије, Италије, САД, Канаде, Аустралије, Јапана, Кине, Африке, Израела, као и из Босне и Херцеговине и Србије. У овогодишњој селекцији фестивала, у организацији Хенди центра „Колосеум”, нашли су се неки од најбољих краткометражних и дугометражних филмова чији су аутори особе са инвалидитетом и филмови који се баве положајем, правима и достигнућима особа са инвалидитетом.

Фестивал се ове године одвијао под слоганом „Не зови ме посебним”. Из године у годину „Босифест” упознаје ширу јавност са дометима филмских аутора из Србије и света, али и доприноси рушењу устаљених предрасуда, препрека и баријера на које наилазе особе са инвалидитетом. Такође, ова филмска манифестација охрабрује домаће ауторе да праве иновативне филмове који се баве судбином, проблемима, али и успесима особа са инвалидитетом.