понедељак, 3. децембар 2012.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележен у Сава центру

Централна прослава Међународног дана особа са инвалидитетом одржана је вечерас у ресторану „Сава” у Сава Центру, у организацији Саветодавног тела особа са инвалидитетом при Кабинету градоначелника Београда и Хенди центра „Колосеум”, а под покровитељством Скупштине града Београда и Министарства рада и социјалне политике.

– Међународни дан особа са инвалидитетом обележавамо низом програма, а круна је ова манифестација којој присуствују сва удружења и представници свих социјално угрожених категорија. Град Београд у Србији предњачи у активностима којима се побољшава живот особа са инвалидитетом, од пројеката регистрованих удружења до разних бенефита. Досадашња пракса је била да се конкурс за те пројекте расписује једном годишње, а да бисмо им што више изашли у сусрет од идуће године конкурс ћемо расписивати двапут годишње – истакао је градски секретар за социјалну заштиту Ненад Матић.

Председник Саветодавног тела ОСИ при Кабинету градоначелника Дарко Ивић подсетио је да је положај особа са инвалидитетом ове године побољшаван пре свега постављањем одређених норми и обезбеђивањем услуга које оне до сада нису могле да добију.

– То се пре свега односи на персоналну асистенцију, као и рад постојећих и отварање нових дневних центара. Пре два месеца обезбедили смо 20 мини аутобуса за превоз деце са сметњама у развоју до школа и кућа, а већ почетком идуће године обезбедићемо и одређен број комби возила за друге особе са телесним инвалидитетом. У готово свим школама које похађају особе са инвалидитетом обезбедили смо рампе и тоалете, набавили смо уређаје за глуве и наглуве и на многим местима поставили тактилне траке за слепе, а предстоји и израда стратегије за активности у наредне три до четири године – нагласио је Ивић.

Освајач златне медаље на Параолимпијским играма у Лондону Жељко Димитријевић рекао је да је ове године урађено много тога за особе са инвалидитетом, али и да треба још доста тога променити како би оне биле равноправне са свим другим члановима друштва.

У богатом културно-уметничком програму поред уметника из света музике и глуме учествовале су и особе са инвалидитетом. Свечаности су присуствовали заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић и члан Градског већа Дарко Божић.