петак, 8. март 2013.

Прослава 8. марта за жене са инвалидитетом

Пету годину за редом, Хенди центар „Колосеум” организовао је прославу 8. марта, посвећену женама са инвалидитетом. Покровитељ манифестације, одржане у ресторану „Језеро” на Ади Циганлији, јесте Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, а партнери Саветодавно тело ОСИ при Кабинету градоначелника Београда и Туристичка организација Београд.
Према речима заменика председника Скупштине града Зорана Алимпића, иако је у Београду данас било низ акција посвећених Дану жена, овај догађај је специфичан.

– Празник је симбол борбе за равноправност, не само жена, већ и мањинских и угрожених група, а у извесном смислу и особа са инвалидитетом. Бити истовремено жена и лице са инвалидитетом значи двоструки ризик од дискриминације. Град Београд има саветодавно тело за особе са инвалидитетом, које годинама ради на унапређивању њиховог положаја и постизању напретка. Отуда подржавамо све активности, попут ове, које за циљ имају борбу против свих облика дискриминације – казао је Алимпић.

Дарко Ивић, председник Саветодавног тела ОСИ при Кабинету градоначелника, истакао је да је ова манифестација прилика и да се ода поштовање једној од припадница лепшег пола, па је тако и изабрана Најжена 2013. Титулу је ове године понела Драгана Станимировић.

У име покровитеља, државни секретар Бранкица Јанковић нагласила је да је основни задатак ресорног министарства то да помаже и на тај начин допринесе да особе са инвалидитетом превазиђу све оне проблеме с којима се сусрећу, како би читава наша земља била боље место за живот. Весна Нађ из ТОБ-а поручила је да ова организација годинама ради на томе да се сва туристичка понуда Београда прилагоди у смислу доступности особама са инвалидитетом, што ће бити приоритет и у будућности.