четвртак, 28. мај 2015.

Стотину рампи за особе са инвалидитетом до краја ове године

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и директор ЈП „Градско стамбено” Никола Ковачевић потписали су данас Протокол о сарадњи са шест удружења особа са инвалидитетом ради побољшања квалитета живота суграђана са инвалидитетом. Потписивању је присуствовао и градски менаџер Горан Весић. На основу овог протокола до краја године ће на различим локацијама на територији града бити постављене рампе за особе за инвалидитетом.

Весић је рекао да је ово пример како град и градска предузећа заједно са удружењима грађана могу да учине нешто како би се побољшали услови живота суграђана.

– Београд на овај начин показује да брине о сваком грађанину, без обзира на то где живи, у каквом је физичком стању и какве има потребе. Када то урадимо, када покажемо да бринемо о деци, старијима, постаћемо европски град. Тада можемо рећи да смо постали уређено друштво за све људе. На овај начин решавамо проблеме особа са инвалидитетом али на исти начин морамо да решавамо проблеме и других људи, који такође имају специфичне потребе. Сви смо рођени једнаки, а обавеза заједнице је да помаже свакоме ко има различите потребе у односу на друге. „Градско стамбено” је одвојило новац за стотину рампи за инвалиде у овој години и верујем да ће потписивање овог протокола бити само подстицај да се са таквим радом и настави. Скупштина града се труди да свакодневно, разним пројектима, попут уређења урбаних џепова, прављењем мини- паркова и решавањем наизглед неких ситних проблема, побољшава квалитет живота људи. Велики пројекти су важни, али истовремено су важни и обични људи и квалитет њиховог живота – истакао је Весић и захвалио члану Градског већа Драгомиру Петронијевићу и директору „Градског стамбеног” Николи Ковачевићу на ангажованости у овој области.

Весић је подсетио да то градско предузеће у свом пословању активно решава проблеме ове природе и додао да ће представници „Градског стамбеног” разговарати са представницима скупштина станара сваке зграде коју одржава, како би решили неке од проблема тих људи. 

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић је казао да Град Београд и „Градско стамбено” желе да направе град без баријера, како би особама са инвалидитетом олакшали живот.

– Имамо случајеве где појединци чекају на рампу и 20 година. Ми ослушкујемо потребе грађана па ћемо имати акцију где ћемо посетити све скупштине станара и видети како можемо да им помогнемо и олакшамо им живот – објаснио је Петронијевић.

Директор ЈП „Градско стабено” Никола Ковачевић је нагласио да је то предузеће покренуло акцију „Београд без баријера”, у којој ће до краја године на различитим локацијама у граду бити постављено стотину рампи за особе са инвалидитетом.

– Ове рампе су и те како значајне и за старије особе, као и за мајке са децом. У току акције смо одлучили да контактирамо сва удружења особа са инвалидитетом у Београду како бисмо чули њихове потребе и изградили рампе које су им приоритет. Прошле недеље смо поставили рампу на Новом Београду, а сада то радимо на Видиковачком венцу број 15 – прецизирао је Ковачевић.

Председник Удружења Хенди центар „Колосеум” Дарко Ивић захвалио је граду и „Градском стамбеном” што су имали слуха и осећаја да сарађују са удружењима и решили да помогну.

Уговоре су потписали Организација за заштиту права и подршку женама са инвалидитетом, Савез за церебралну и дечју парализу, Удружење дистрофичара Београд, Спортски савез особа са инвалидитетом, Хенди центар „Колосеум” и Удружење особа са инвалидитетом „Све је могуће”.