понедељак, 23. мај 2016.

Весић обишао радове у Војводе Миленка и најавио свеобухватну акцију реконструкције београдских улица

Градски менаџер Горан Весић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и директор „Београд-пута” Иван Тејић обишли су данас радове на реконструкцији Улице војводе Миленка на Савском венцу.

Весић је истакао да се реконструкција изводи у две фазе. Тренутно се, према његовим речима, изводе радови од Кнеза Милоша до Сарајевске, који ће бити завршени до краја ове седмице, док следећа фаза креће одмах после тога и обухвата деоницу од Кнеза Милоша до Ресавске.

– Град Београд ће у у овој години само у обнову путева  и улица на Савском венцу уложити око 720 милиона динара. Од тог дела ће највећи део средстава отићи на реконструкцију око станице Прокоп, која ће омогућити приступ са њене горње стране, то јест Булевра кнеза Александра Карађорђевића, што је такође предуслов да та станица почне да функционише како је и предвиђено – указао је Весић.  

Он је најавио да ће се током јула на Савском венцу кренути  и са реконструкцијом Улице Љутице Богдана, која је у веома лошем стању, и наставити радови по фазама у Булевару војводе Мишића. 

– Ово је наставак реконструкције градских улица, које су у веома лошем стању.  Покушавамо да, у складу са градским буџетом, урадимо што више на њиховој обнови. Просечан век улица у Београду је око 40 година, док би требало да се обнављају после 20 година. Због тога нам и обична киша прави проблем, због тога и радимо на стратешком решавању овог  проблема, као што је случај и са дотрајалим фасадама – указао је градски менаџер.

Петронијевић истакао да је ово само део кампање која ће обухватити реконструкцију већег дела градских улица, посебно централних, јер нису сређиване и 40 година.

–  План је да се у наредних осам година среди комплетан центар Београда, али ће се наставити и са довођењем воде, канализације, асфалта и градског превоза у све делове престонице где сада недостаје – најавио је Петронијевић.

Он је најавио да ће се наредне године расписати тендер за изградњу велике подземне гараже у Кнеза Милоша, са око  600 паркинг места, што је, како је истакао,  три пута већи број него што је сада случај.

 – После њене изградње биће обезбеђене по три траке, тротоари и стаза за бицикле, док ће сви паркирани аутомобили бити испод земље, по принципу како се то ради у Барселони или Мадриду. И што је најбитније, једна од саобраћајних жила куцавица  више неће имати закрчења у саобраћају – навео је Петронијевић.