четвртак, 30. јун 2016.

Промоција Београда у Софији

По повратку из Бањалуке, караван #GoBelgrade се упутио у Софију, где се данас и сутра одржава дводневна промоција туристичке понуде наше престонице за госте из Бугарске. 

Програм промоције је почео прес-конференцијом у Дому војске у центру Софије. Гостима су се обратили заменик директора Туристичке организације Београда Слободан Унковић, амбасадор Републике Србије у Бугарској Владимир Ћургус, директор Туристичког сервиса Софије Иво Маринов, директор Туристичке агенције „Бохемиа” Бајко Бајков, представница Туристичке организације Србије Жељка Пудар и представник „Ер Србије” Дејан Радовић. Потом су одржане презентације Београда и Ниша, са освртом на најзначајније новине у туристичкој понуди Београда за ову сезону. По завршетку прес- конференције, одржани су пословни састанци представника туристичке привреде Србије и Бугарске.  

Истог дана, на Тргу Александра Батенберга, испред Националне галерије у Софији, почела је и промоција за публику и грађане Софије са пригодним културно-уметничким програмом. Посетиоци су имали прилике да виде наступ Уметничког центра „Талија”, да уживају у музичком миксу ди-џеј наступа, а најмлађи у анимацији београдског уличног уметника Марка Илића. 

Грађани Софије ће 1. јула, током целог дана, моћи да уживају у забавном програму на Тргу Александра Батенберга, као и у џез наступу Ристе Трајковића и „Туне”. Промоција Београда у Софији реализује се у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, ТО Ниша, Лесковца, Димитровграда, и уз подршку Амбасаде РС у Софији, Туристичког сервиса града Софије и Туристичке агенције „Бохемиа” из Бугарске. 

Према статистичким подацима, туристи из Бугарске су међу најбројнијим гостима у Београду и тренутно су на другом месту. У 2015. години проценат раста броја бугарских гостију био је 27 одсто у доласцима и 24 одсто у оствареним ноћењима. У прва четири месеца ове године, 11.697 бугарских туриста је посетило Београд, што је за 35 одсто више у односу на исти период 2015.